Kry-logo
Last ned
Har du spørsmål knyttet til stikk og bitt? Bestill legetime

Sommerens gledesdrepere: stikk og bitt

Godkjent av:

Christoffer Rolseth

Allmennlege i Kry

Sommeren kan være en deilig årstid. Det finnes likevel enkelte ting som kan ødelegge selv den mest perfekte sommerkvelden, som for eksempel bitt og stikk fra insekter.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

I de fleste tilfeller er disse ufarlige og går over av seg selv, men de kan likevel være vonde og plagsomme. Her kan du lese om hvordan du bør reagere ved ulike stikk og bitt, og når det er på tide å oppsøke hjelp.

Vepsestikk og bistikk

Stikk fra disse insektene gir vanligvis en umiddelbar og intens smerte. Etterpå blir området rødt og hovent. Det kan også svi og klø i området rundt bittet.

Slik behandler du et stikk Kjøl ned stikket med en isbit eller noe annet kaldt pakket inn i et håndkle eller en serviett. Du kan også bruke rennende kaldt vann for å kjøle ned området. Du kan lindre svie og kløe med Xylocain, Eurax eller lignende. Ta på et plaster etterpå for å unngå å klø hull på huden, og for å forebygge infeksjon.

Hvis det er en bie som har stukket deg, prøv å fjerne brodden med en gang. Den kan fortsette å slippe gift inn i huden, selv om insektet er borte. Ikke klem for hardt på brodden, siden giftsekken kan sitte i brodden.

Når bør du oppsøke hjelp? Har du blitt stukket i munnen, må du oppsøke hjelp umiddelbart. Det samme gjelder om du har fått flere stikk samtidig og får kraftig hevelse og/eller kløe. Dersom du har hatt en kraftig reaksjon tidligere, og blitt utstyrt med adrenalinsprøyte, må du sette denne umiddelbart ved nytt stikk. Dersom du ikke har blitt utstyrt med adrenalinsprøyte, må du ringe 113 med en gang. Pass alltid på å ha adrenalinsprøyte med deg hvis det er risiko for bie- eller vepsestikk. Resept på sprøyte med adrenalin, og forklaring på når og hvordan den brukes, kan du få av lege.

Flåttbitt

Etter et flåttbitt er det vanlig at huden rundt bittet blir rødt og klør i noen dager. Noen flått kan bære smitte som overføres når de biter seg fast. Derfor bør du alltid fjerne flått så fort du oppdager den.

Når bør du oppsøke hjelp? Hvis du opplever rødhet som oppstår først en uke eller mer etter at du ble bitt av en flått, og dette røde området vokser seg større enn fem centimenter i diameter, bør du oppsøke medisinsk hjelp. Dette kan vise seg å være borreliose. Hos noen kan rødheten se ut som en ring rundt bittet.

Du bør også søke hjelp dersom du får feber, hodepine, er uvanlig trøtt eller får verk i muskler eller ledd. Disse symptomene kan forekomme 1-4 uker etter flåttbittet og kan være tegn på at du er smittet av borreliabakterien.

Oppsøk legevakt om du en tid etter et flåttbitt får kraftig hodepine, nakkestivhet, lammelser i ansiktet eller symptomer på lammelser. Dette kan være symptomer på skogflåttencefalitt, en flåttbåren hjernebetennelse.

Hoggormbitt

Hoggormens bitt gjør som regel vondt og gir deg to små prikker ved siden av hverandre på huden, med noen millimeters mellomrom. Det er vanlig å få en blå hevelse rundt bittet, som senere kan spre seg til hele kroppsdelen hvor du ble bitt.

Ormer er mer aggressive i varmen, og antallet bitt har økt de siste årene. Ha øynene med deg på stien, og bruk gjerne lange bukser eller støvler når du ferdes i områder med høy forekomst av hoggorm.

Ring Giftinformasjonen Siden det er vanskelig å vite hvordan du reagerer på et hoggormbitt, bør du kontakte Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 for å få hjelp og råd hvis du har vært uheldig og blitt bitt.

Ta kontakt med lege dersom du opplever ubehag knyttet til stikk eller bitt.
Bestill legetime

Andre artikler

illustration-röd-orange-gul-grön-lila-blå-ränder
21. jun. 2022 
LGBTQIA+ ordliste
Ordene vi bruker former vår samhandling med andre, både på gata, i klasserommet og i helsevesenet. For LGBTQIA+ personer kan inkluderende språk i utgjøre en forskjell.
Mental helse – 6. jun. 2022 
Hvordan snakke om psykiske plager?
Psykisk helse kan være utfordrende å snakke om, spesielt om du har det vanskelig. Psykolog hos Kry, Line Wulfsberg, mener imidlertid åpenhet rundt psykisk helse er avgjørende for mennesker som har det vanskelig.