Download Download

Hodelus

Generelt

Hodelus er ganske vanlig og noe som alle kan få. Hodelus spres fra hode til hode. Her kan du lese mer om symptomene de gir og hvordan de skal behandles effektivt.

Symptomer

Vanlige symptomer på hodelus er kløe og irritasjon i hodebunnen. Flekker i hodebunnen eller nakken kan forekomme. Hvordan man reagerer på hodelus er individuelt. Enkelte merker ingenting, mens andre opplever sterk kløe og mye ubehag. Ofte oppdager man hodelus takket være økt oppmerksomhet i nærmiljøet, for eksempel ved luseepidemier i barneskolen. Noen ganger kan et svart pudder - lusens avføring - havne på hodeputen og avsløre de uvelkomne gjestene i hodebunnen.

Årsak

Hodelus har ingenting med manglende renslighet å gjøre. De trives like godt i nyvasket som uvasket hår. De sprer seg lett i barnegrupper, men alle kan bli smittet uavhengig av alder. De er parasitter som biter hull på huden for å suge blod et par ganger daglig og trives i den varme hodebunnen. De hverken hopper eller flyr, men kryper langsomt og smitter ved direkte kontakt med hodet. Risikoen for infeksjon gjennom caps eller luer er liten ettersom lusen som forlater hodebunnen blir raskt for svake til å suge blod, og dør innen cirka ett døgn utenfor verten.

Behandling

Hodelus kan være vanskelig å oppdage. Det finnes en rekke preparater for behandling av lus. Ofte anbefales en kombinasjon av lusemidler og lusekam. Det er viktig at alle i samme familie blir undersøkt når et familiemedlem blir berørt. Alle infiserte pasienter bør behandles samtidig for å unngå videre spredning. Mange av dagens lusemidler er mekaniske - de dreper lusen.

Når du bør oppsøke legehjelp

For de som opplever at det er vanskelig å bli kvitt lus, kan det være lurt å oppsøke legehjelp. Lus forplantes raskt, og dessverre er det ingen øvre grense på hvor mange luseangrep man kan ha. Ofte kan man selv utføre en vellykket lusebehandling, mens andre ganger kan man finne levende lus til tross for flere gjentatte behandlinger. Da kan det være tid for å oppsøke legehjelp. Hvis barn under to år har fått lus, bør du kontakte lege før du begynner behandlingen.

Hva vi hos KRY kan hjelpe deg med

Hos KRY kan du få et legebesøk via vår app. Vi gir deg veiledning for hvordan du behandler lus best. For barn og ungdom under 20 år er legebesøket gratis.