Influensa hos barn

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Influensa er en virusinfeksjon som påvirker lungene, halsen og nesen og oppstår spesielt i vintermånedene.

Influensa er smittsomt en dag før symptomene starter og fem til ti dager etter at symptomene har brutt ut. Barn kan være smittsomme lenger.

Fordi symptomene ikke manifesterer seg med en gang, kan man være bærer uten å vite om det, og derfor spres viruset veldig raskt.

For de fleste tilfeller er ikke influensa farlig, selv om det kan være plagsomt. Det er imidlertid økt risiko for alvorlige komplikasjoner hos små barn og barn med nedsatt immunforsvar eller kroniske sykdommer.

Symptomer

Vanlige symptomer på influensa hos barn er blant annet:

  • feber over 38 grader

  • frysninger

  • svette

  • hodepine

  • hoste

  • trøtthet

  • tett nese

  • smerter i muskler

  • magesmerter og eventuelt oppkast

Årsaker

Influensa er forårsaket av et influensavirus som spres gjennom luften når man hoster, snakker eller nyser. Viruset kan smitte fra en person til en annen eller gjennom kontakt med noe der viruset har fått feste, for eksempel dørhåndtak, telefoner og lignende.

Fordi influensaviruset hele tiden endrer sammensetning, henger immunsystemet ofte litt etter i utviklingen. Derfor kan man bli influensasyk mer enn én gang.

Hvis du er infisert med et virus som ligner på viruset du tidligere er blitt smittet av, gjenkjenner immunsystemet viruset og forhindre at du blir syk, eller at du får et lettere sykdomsforløp.

Behandling

Influensa hos barn går vanligvis over av seg selv etter en til to ukers tid. Siden det er forårsaket av en virusinfeksjon (og ikke en bakterieinfeksjon) hjelper ikke antibiotika.

Når barnet er smittet, er det vanligvis nok at barnet får tilstrekkelig hvile og væske. Barnet skal være hjemme fra barnehage eller skole i omtrent en uke for å hvile og for å unngå å smitte andre barn.

Barn som tilhører en risikogruppe og lider av komplikasjoner, må kanskje få en antiviral medisin. For at denne medisinen skal være effektiv, må de tas innen 24-48 timer etter at symptomene har brutt ut.

Det er også mulig å vaksinere seg mot virusene som WHO mener vil være de vanligste i løpet av året. Dette er ikke nødvendig for ellers friske barn, men anbefales for de som tilhører risikogruppene.

Hva vi i Kry kan hjelpe deg med

Hos Kry kan du bestille en videokonsultasjon med en lege for å få råd og veiledning om influensa hos barnet ditt. Vi kan også hjelpe med resept dersom dette skulle være nødvendig.

Om du bor i Oslo kan vi også hjelpe deg på en av våre klinikker.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

InfluensaHosteFeberCovid-19 (koronavirus)