Behøver du en sjekk med lege? Bestill legetime

KVINNEHELSE

10 symptomer kvinner alltid bør ta opp med legen

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Christoffer Rolseth, Allmennlege
Den internasjonale kvinnedagen: 10 symptomer innen kvinnehelse
Det er lett å avvise symptomer som ikke virker så viktige. Men noen av disse kan være et tidlig tegn på en underliggende tilstand. Elisabeth Rosen, lege hos Kry og spesialist innen gynekologi og obstetrikk, deler råd om kvinnehelse man bør kjenne til.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Kjappe fakta

 • Bekkensmerter er svært vanlig, og kroniske smerter inntreffer hos 1 av 6 kvinner.
 • Kvinner har mindre sannsynlighet for å snakke om brystsmerter og avviser hjertesymptomer oftere enn menn.
 • Eggstokkreft blir ofte diagnostisert på et sent tidspunkt, selv om det er en av de vanligste gynekologiske krefttypene.

Om du har unnlatt å snakke om et symptom, er du ikke alene. Det finnes mange kvinner som er flaue, engstelige eller redde for å bli dømt særlig når det kommer til å snakke om problemer innen kvinnehelse.

Det er også mange helsetilstander hos kvinner som kan være vanskelige å oppdage – som endometriose, en tilstand som inntreffer hos 10 % av kvinner i fruktbar alder på verdensbasis . Gjennomsnittlig tar det ca. 7,5 år fra første symptom dukker opp, til man får en diagnose.

— Dette kommer mest sannsynligvis av at det historisk sett har vært en ubalanse mellom kvinner og menn innen helsevesen rundt om i verden. I årevis har kvinners helse vært underprioritert, noe som betyr at det har tatt lengre tid å få en diagnose. Det er heller ikke så lenge siden kliniske studier kun ble utført på menn, sier Rosen.

Det er viktig å alltid sette helsen først, da man tross alt bare har én kropp som skal vare resten av livet. Du bør alltid ta kontakt med en lege hvis det er noe ved helsen din som er nyoppstått eller du er bekymret for.

Her er noen av de viktigste symptomene hos kvinner som man ikke bør ignorere.

1. Endringer i brystene

Det er viktig å undersøke brystene regelmessig selv for å kunne gjenkjenne tegn på brystkreft. Det er nå verdens vanligste kreftdiagnose.

— Det er svært viktig å kjenne etter endringer i brystene dine. Alle kvinner bør undersøke brystene sine én gang i måneden, på samme tid i menstruasjonssyklusen. Det er den viktigste livsforsikringen en kvinne kan gi til seg selv.

En klump i brystet er det mest gjenkjennelige og vanligste tegnet på brystkreft. Heldigvis er de fleste klumper i brystet ikke kreft. Andre endringer man bør se etter er:

 • Ubestemte forandringer i brystet, som form og størrelse
 • Klumper eller hevelse i armhulen
 • Sekret fra brystvortene (særlig om det er blodig eller vannaktig)
 • Fortykket hud (likner “appelsinhud”)
 • Søkk inn i huden
 • Brystvorte som vender innover
 • Smerter i brystene hos kvinner etter overgangsalderen
 • Hudforandringer eller åpent sår

— Hvis du oppdager endringer, er det verdt å få det undersøkt av en lege, råder legen.

Les mer om hvordan du sjekker brystene dine

2. Ubehag eller smerter i brystet

Hvis du opplever ubehag eller smerter i brystet, kan det være et tegn på noe mer alvorlig. Hvis det plutselig inntreffer og ikke går over, kan det være et tegn på et hjerteinfarkt.

Selv om hjerte- og karsykdommer er dødsårsak nummer én for kvinner på verdensbasis, er det mindre sannsynlig at kvinner oppsøker hjelp og mer sannsynlig at de avviser symptomene. De har også 50 % større sjanse for å få feil diagnose når det kommer til hjerteinfarkt sammenlignet med menn.

— De vanligste symptomene på et hjerteinfarkt for kvinner er brystsmerter eller ubehag i brystet, kortpustet, slapphet og smerter som stråler ut i armene, ryggen, kjeven og nakken. Du kan også føle deg tung og føle et press på brystet,sier hun.

Det er viktig å oppsøke nødhjelp med én gang hvis du noe føles annerledes enn vanlig i brystet ditt.

Legen påpeker at brystsmerter også kan være et tegn på lungeemboli, noe som rammer kvinner mer enn menn, og krever akutt medisinsk hjelp da det kan være livstruende.

3. Kraftig eller uregelmessig blødning

Det er mange faktorer som kan påvirke menstruasjonssyklusen din, inkludert stress, vekttap og for mye trening. Men hvis mensen er kraftigere enn normalt eller du har uregelmessige blødninger, er det lurt å ta kontakt med legen da det kan skyldes underliggende årsaker.

— Bortsett fra at det kan være en ulempe, kan kraftige blødninger forårsake blodmangel. Dette kan også være et tegn på bindevevssvulster, polypper, eller livmor-/livmorhalskreft, sier Rosen.

— Uregelmessig blødning er vanligvis på grunn av at menstruasjonssyklusen ikke fungerer som den skal. Polycystisk ovariesyndrom, seksuelt overførbare sykdommer, cyster på eggstokkene, godartede vekster i livmoren eller i livmorhalsen og livmor-/livmorhalskreft kan føre til uregelmessig blødning.

Hun anbefaler også å oppsøke lege så fort som mulig hvis du opplever blødninger etter overgangsalderen, da dette ikke er normalt.

4. Oppblåst mage

Det å kjenne på litt luft i magen innimellom er ikke nødvendigvis noe å bekymre seg for, men det er viktig å vite at en større mage enn vanlig kan være et tegn på eggstokkreft. Eggstokkreft diagnostiseres dessverre ofte på et sent tidspunkt og det er ikke mye kunnskap om risikofaktorene og symptomene, selv om det er en av de vanligste gynekologiske krefttypene.

— Eggstokkreft er en vanskeligere tilstand å identifisere, sier Rosen. Andre symptomer som er knyttet til eggstokkreft er:

 • Smerter i nedre del av magen
 • Uregelmessig blødning
 • Økt akutt behov for urinering
 • Smerter i nedre del av ryggen
 • Tap av matlyst
 • Føle seg mett når man spiser
 • Vekttap
 • Endringer i fordøyelsen

Andre vanlige årsaker til oppblåsthet er irritabel tarm, matintoleranser og forstoppelse.

5. Et vedvarende dårlig humør

Depresjon ser ut til å være mer utbredt hos kvinner. Tegnene og symptomene man bør kjenne til er vedvarende dårlig humør, irritabilitet, mangel på energi, og problemer med konsentrasjon og søvn.

— Depresjon er en tilstand som må behandles, så det er viktig å ta dette opp med legen. Fødselsdepresjon er en underdiagnostisert tilstand, og mange kvinner føler skam for å søke hjelp på grunn av de høye forventningene som en nybakte mor kan føle på, sier Rosen.

Les mer om depresjon

6. Unormal utflod

Vaginal utflod et noe de fleste kvinner opplever, og det er nødvendig for å holde vagina fuktig og utfloden beskytter mot infeksjoner. I følge Dr Rosen skal ikke en sunn utflod lukte vondt, og den skal enten være klar eller hvit. Det er også vanlig å se endringer i mengde og konsistens gjennom menstruasjonssyklus.

— Hvis du opplever utflod som er unormal for deg, kan du ta kontakt med lege. Unormal utflod kan være et tegn på infeksjon.

Vanlige infeksjoner som soppinfeksjon kan behandles med reseptfri medisin fra apoteket.

Unormal utflod kan imidlertid også være et symptom på bakteriell vaginose, en seksuelt overførbar sykdom som gonoré eller klamydia. Hvis disse kjønnsykdommene forblir ubehandlet kan det føre til bekkenbetennelse, som kan forårsake skade på dine forplantningsorganer og i noen tilfeller føre til nedsatt fruktbarhet.

— Det er viktig å ikke overse disse symptomene. Om det ikke er en infeksjon, kan unormal utflod være et tegn på livmorhalskreft, sier Rosen.

7. Bekkensmerter

Bekkensmerter er utbredt og slike kronisk smerter rammer 1 av 6 kvinner. Hvis du er gravid vil kroppen din gå gjennom en normal bekkenløsning for å gi plass til barnet, men graden av fysiske plager og smerter varierer fra ingen til store vansker.

Vanlige årsaker til bekkensmerter er eggløsning, endometriose, urinveisinfeksjon eller bekkenbetennelse.

— Bekkensmerter under graviditet kan også forårsakes av en ektopisk abort eller en for tidlig fødsel. Andre årsaker kan være eggstokksvulst, irritabel tarm, forstoppelse, blindtarmbetennelse, sykdommer som gir betennelse i tarmen og eggstokkreft. Hvis du opplever en brå, kraftig og langvarig bekkensmerte, er det viktig å bestille en legetime.

8. Smerter ved samleie

Nesten 3 av 4 kvinner har opplevd smerter under samleie på et eller annet tidspunkt i livet.

— Smerter under samleie er ikke normalt, men mange kvinner opplever det fra en ung alder, og spør ofte ikke om hjelp på grunn av skam, sier Rosen.

Det er mange ulike grunner til hvorfor sex kan være smertefullt, inkludert:

 • Endometriose
 • Vaginal tørrhet
 • Atrofisk vaginitt (tynne og tørre slimhinner i skjeden, som ofte inntreffer etter overgangsalderen)
 • Bekkenbetennelse
 • Eggstokksvulst
 • Bindevevssvulst
 • Infeksjoner
 • Vulvodyni (smerter i vulva)
 • Vaginismus

— Snakk med legen din for å få hjelp til å fastslå årsaken til smertene dine, råder Rosen.

9. En intens hodepine

Det vanligste tegnet på migrene er en intens hodepine på ene siden av hodet. Kvinner får migrene 3 ganger så ofte som menn. Ifølge Rosen, er det delvis på grunn av at østrogennivåene endrer seg. Derfor får mange kvinner migrene på samme tid som menstruasjonssyklusen deres begynner hver måned, eller ved perimenopause.

— Andre symptomer på migrene er kvalme, synsforstyrrelser, og økt sensitivitet til lys. Du kan også oppleve at du svetter, får diaré og dårlig konsentrasjon. I veldig alvorlige tilfeller, kan nervesystemet ditt påvirkes: du kan få problemer med å snakke ordentlig eller du kan bli svimmel og miste bevisstheten. Det er viktig å oppsøke hjelp for å utelukke andre mer alvorlige tilstander, sier Rosen.

10. Vedvarende utmattethet

Selv om det er svært vanlig å føle seg trøtt, kan kroppen din prøve å fortelle deg at noe er galt hvis du opplever vedvarende utmattelse, som også kalles fatigue. Rosen forteller at det finnes flere mulige årsaker til fatigue:

 • Jernmangel
 • Mangel på vitamin D
 • Depresjon
 • Hjertesykdom
 • Mangel på kvalitetssøvn

— Fatigue er en av hovedsymptomene til en underaktiv skjoldbruskkjertel (hypotyreose), en autoimmun sykdom som rammer flest kvinner. Symptomer på tilstanden er trøtthet, å føle seg kald, mangel på konsentrasjon, depresjon, tørr hud, flisete hår og sprø negler, forstoppelse, vektøkning, en lav hjerterytme, muskelsmerter og svakhet i musklene. Snakk med legen hvis du opplever disse symptomene, råder Dr Rosen.

Når bør du søke hjelp om du opplever noen av de nevnte symptomene?

På vår sidefakta og råd eller Helsenytt, kan du lese mer nyttig informasjon om kvinnehelse.

Om du ønsker å rådføre deg med en lege om symptomene dine kan du også møte legene våre over video eller på en av våre klinikker.

Opplever du noen noen av de nevnte symptomene?

Om du opplever bekymring knyttet til noen av de nevnte symptomene, kan det være nyttig å oppsøke lege. Våre leger er tilgjengelige på Kry VIA og over video.

Bestill legetime

Andre artikler

Kvinnehelse – 6. sep. 2022

Livmorhalsprøve – reduser risikoen for livmorhalskreft

Livmorhalsprøver redder liv. Allmennlege Nina Wiggen forklarer hva du kan forvente når du tar en livmorhalsprøve.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.