Pollenallergi kan oppleves som veldig plagsomt, og barn har en tendens til å bli mer påvirket av pollenallergi enn voksne. Plagene går utover skolearbeidet og gjør utelek og moro mer utfordrende. Her har vi samlet noen gode råd til deg som har barn med pollenallergi.
Bamse vil også ha medisin
Å ha barn med pollenallergi kan by på flere utfordringer. En av dem er medisinering. For hva gjør du hvis barnet ditt ikke vil ta medisinen sin?
Sykepleier hos Kry, Kristin Smedås, forteller at dette kan løses ved hjelp av leker.
— Det hender jo at bamsen trenger litt medisiner først. Hvis du for eksempel bruker sprøyter til mikstur kan barnet få en egen sprøyte (uten nål) å leke med utenom medisineringen, for å gjøre sprøyten mindre skummel da den faktisk må brukes, sier Smedås.
Det samme prinsippet kan overføres til øyedråper og nesespray. Hvis du har noen tomme beholdere hjemme kan de fungere perfekt som medisin til bamse.
Dra på telttur i stua
For noen barn er allergien så plagsom at foreldrene rådes til å tidvis holde barnet inne. Det kan oppleves som veldig urettferdig når “alle andre” er ute, sier Smedås.
— Avhengig av barnets alder kan du prøve å forklare hvorfor dere må være inne. Det er jo for å unngå at barnet blir tett, får rennende nese og kløende øyne, for det vil jo barnet helt sikkert ikke ha.
Og inne finnes også mange eventyr!
— Dere kan jo få besøk av en venn og gjøre masse gøy inne selv om barnet er allergisk! Hva med å bygge telt under stuebordet, tegne, male, bygge lego, eller kanskje ha en liten trampoline på rommet også, foreslår Smedås.
Har du pollenallergi? Dette er pollenmedisinenes do´s and don´ts.
Vask barnet ofte
Pollen består av bittesmå partikler som spres i lufta, det er nesten umulig å ikke bli eksponert. Det vil hjelpe å vaske seg noe oftere i pollensesongen, sier allmennlege hos Kry, Christoffer Rolseth.
— Be barnet vaske hender, ansikt og hår etter aktiviteter ute, på dager med spesielt mye varslet pollen kan barnet rett og slett ta seg en dusj etter de har vært ute. På varme dager med vind er det ekstra mye pollen i luften. Et annet råd kan være å legge en kald klut over kløende øyne, man kan også bruke kunstige tårer for å skylle vekk allergener i øynene.
Og husk, hvis barnet ditt synes at kunstige tårer høres skummelt ut så kan det jo hende at bamse vil prøve først?
Besøk legen
Allergimedisiner finnes i mange former. Hvis du ikke er fornøyd med effekten eller er usikker på om dere bruker medisinene riktig, kan det være lurt å bestille en legetime, sier Rolseth.
— Vis frem medisinene og vis akkurat hvordan dere bruker dem. En lege kan gi råd om riktige doser og hvordan man tar medisinen. Noen ganger er det nødvendig å skifte fra ett medikament til et annet, eller kombinere flere medikamenter samtidig, forklarer Rolseth.
Vær også klar over at pollenallergikere har større risiko for å utvikle astma enn de uten. Kontakt en lege om barnet ditt har pipelyder når det puster, har tungpust eller har en hoste som varierer over tid og i intensitet.
Flere gode tips og triks:
- Unngå områder med høy pollenkonsentrasjon. I verste fall bli innendørs på dager med stor pollenkonsentrasjon
- Unngå å henge ut sengetøy og klær til tørk/lufting i pollensesongen
- Støvsuging ukentlig bør omfatte sengetøy, madrasser og sengebunn
- Gulvtepper bør fjernes
- Barnet bør dusje like etter uteaktivitet
- Ved bilkjøring gjennom områder med høy pollenkonsentrasjon, bør vinduene være lukket og bilens ventilasjonsanlegg bør ha pollenfilter
- Legg ferier til områder med lite pollen; til fjells, til kysten med lite vegetasjon eller lite forurensede byområder
- Redusere/seponere røyk
*Hvis barnet ditt plages med pollenallergi, kan du også be legen om en legeattest for at skolen skal gi barnet ditt lenger tid på eksamen og eventuelt innleveringer ved behov. *