Person i blomstereng

Pollenallergi

Hos oss kan du enkelt fornye resept på allergimedisin. Dersom du opplever symptomer på pollenallergi for første gang eller ikke er fornøyd med allergimedisinen du har, kan våre leger gi deg råd og resept på behandling gjennom en videokonsultasjon.

Få legehjelp

Hva er årsaken til pollenallergi?

Pollenallergi innebærer at kroppens immunforsvar overreagerer når det kommer i kontakt med blomsterstøvet som finnes i luften i pollensesongen.

Hvis du er allergisk mot pollen, danner kroppen allergiantikropper som legger seg på slimhinnene, blant annet i nesen, munnen og øynene.

Når pollenkorn senere kommer i kontakt med kroppen, frigjøres forskjellige irriterende stoffer, for eksempel histamin, som skaper ulike allergiske symptomer.

Få behandling mot pollenallergi

Milde symptomer på pollenallergi kan ofte lindres ved hjelp av reseptfrie legemidler og antihistamin, kortison eller kromoner i form av tabletter, nesespray og/eller øyedråper.

Om kombinasjonen av selvhjelp og reseptfrie legemidler ikke er nok, bør du søke legehjelp for å bedre hverdagen.

Våre leger kan foreta en medisinsk vurdering og skrive ut reseptbelagte legemidler som lindrer symptomene på pollenallergi mer effektivt.

Pollenallergi eller forkjølelse?

Pollensesongen i Norge

Pollensesongen deles vanligvis inn i flere perioder, siden forskjellige pollentyper spres til forskjellige tider.

Sesongen starter når løvtrærne blomstrer om våren, deretter kommer sommeren med gresspollen, og avsluttes med burot på sensommeren.

Selvhjelp i pollensesongen

Nese

Skyll nesen med saltvann

Om du skyller nesen med saltvann kan du både lindre allergisymptomer og forebygge plager i de øvre luftveiene.

Vask håret før du legger deg

Om du vasker håret før du legger deg, blir du kvitt pollen som har samlet seg i løpet av dagen. Slik kan du unngå store plager på natten.

Gardin

Luft smart

Forsøk å holde dører og vinduer lukket på dagtid, for å hindre at pollen kommer inn der du bor. Du bør heller lufte på kvelden eller natten.

Sovende person

Bytt sengetøy ofte

Forsøk å skifte sengetøyet ofte. Når du har vasket klær, sengetøy eller håndklær bør du tørke det inne, ikke utendørs.

Last ned Kry-appen

Apple app storeGoogle Play