Last ned Last ned

Pollenallergi

Pollenallergi oppstår når kroppen overreagerer på enkelte stoffer som finnes i ulike typer pollen. Du kan være allergisk mot én eller flere typer pollen. Tilstanden blir også kalt høysnue fordi nysing og rennende nese er vanlige symptomer. Andre vanlige plager er kløende øyne, kløe i halsen, trøtthet, nedsatt energi konsentrasjon.

Symptomer

Symptomene på pollenallergi gir symptomer kan ligne forkjølelse. De allergiske plagene er imidlertid mer langvarige enn en forkjølelse, og du får heller ikke sår hals eller tyktflytende snørr.

Vanlige symptomer er:

 • Trøtthet og konsentrasjonsvansker
 • Trykkfølelse i hode eller bihuler
 • Kløe i halsen
 • Nysing og rennende nese
 • Kløende og rennende øyne øyne
  Allergi kan også forverre astmaplager.

Pollensesongen starter i den sørlige delen av Norge, og når de nordlige delene omtrent to til tre uker senere. Nedenfor ser du noen vanlig typer pollen som gir høysnue, og når de har sesong i den sørlige delen av landet:

 • Hassel – kan finnes allerede i februar
 • Or – dukker opp i mars
 • Bjørk – slipper pollen i slutten av april til og med juni
 • Gress – blomstrer fra mai til september.
 • Burot – dominerer i juli og august

Tidspunktet du får allergiplager, avhenger av hvor i landet du bor, og hvilke pollentyper du er allergisk mot. Enkelte reagerer på én type pollen, andre har plager hele pollensesongen. Plagene varierer avhengig av hvor mye pollen det finnes i luften – polleninnholdet – og hvor allergisk du er. Polleninnholdet varierer både fra år til år og fra dag til dag. De årene våren kommer sent og mange trær springer ut samtidig, blir plagene større for de som er allergiske mot mange typer pollen. Enkelte dager er også polleninnholdet lavere enn andre, for eksempel når det regner. Det finnes forskjellige pollenrapporter som presenterer daglige prognoser for hvor mye pollen som finnes i luften.

Iblant medfører pollenallergi såkalt kryssallergi. Det innebærer at kroppen ikke registrerer forskjell på et pollen og noe som inneholder lignende stoffer. Allergi mot bjørkepollen kan for eksempel gi allergiske symptomer, for eksempel kløe i halsen, når du spiser nøtter eller epler.

Årsaker

Vi vet ikke sikkert hvorfor noen får pollenallergi, og andre ikke. Det finnes imidlertid en tydelig sammenheng mellom astma, atopisk eksem og pollenallergi.

Pollenallergi hos barn

Små barn plages sjelden av pollen. Symptomene på pollenallergi pleier å dukke opp når barnet har nådd skolealder. Barn får samme symptomer som voksne. Hos mange barn forsvinner plagene når de blir eldre.

Hva kan du gjøre selv?

Det finnes flere forskjellige reseptfrie legemidler som lindrer symptomene ved pollenallergi. Eksempler på dette er nesespray, tabletter som inneholder antihistamin og øyedråper. Enkelte legemidler må du ta en viss tid i forveien for at de skal ha effekt. Start derfor med medisinene i god tid, slik at du har god beskyttelse når pollensesongen setter i gang.

For å unngå kontakt med pollen, kan du forsøke å holde deg innendørs de dagene det er høyt polleninnhold i luften. Unngå å åpne vinduer eller henge klær til tørk utendørs. Du kan også skifte klær når du har vært ute, og ta en dusj før du legger deg, for å skylle bort pollen som har satt seg i klær, hud og hår.

Behandling

Ved alvorlige plager kan såkalt hyposensibilisering være nyttig. Spør legen din om allergivaksinasjon kan være aktuelt for deg.

Diagnose

Ved pollenallergi stilles vanligvis diagnose ut fra typiske symptomer, og laboratorieprøver er sjeldent nødvendig for å stille diagnose.

Når bør du oppsøke legehjelp

Søk hjelp hvis du har symptomer til tross for at du har brukt reseptfrie legemidler, eller hvis du er plaget av astma eller hoste.

Hva Kry kan hjelpe deg med

KRY-legene kan hjelpe deg med en individuell vurdering, råd og resept på allergimedisin.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef i Kry og spesialist i allmennmedisin