Vaksinen mot sesonginfluensa reduserer sjansen for sykdom med 60%. Les mer og bestill vaksinetime

ALLERGIER

Symptomer på pollenallergi, covid-19, forkjølelse, influensa eller astma?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Christoffer Rolseth, Allmennlege
Pollenallergi eller forkjølelse
Covid-19, forkjølelse, pollenallergi og astma kan ha like symptomer som noen ganger kan være vanskelig å skille fra hverandre.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Derfor har vi laget en oversikt slik at du lettere kan skille sykdommene fra hverandre, i tillegg til råd for hvordan du bør forholde deg til symptomene.

COVID-19 – SYMPTOMER

Covid-19 er en luftveisinfeksjon forårsaket av koronavirus. Symptomene varierer fra veldig milde - eller ingen symptomer - til symptomer på alvorlig sykdom.

Feber: Feber.

Luftveier: Tørrhoste. Slimhoste kan også forekomme.

Tungpustethet: Tungpustethet er vanlig, fra lett tungpust eller raskere pustefrekvens til mer alvorlig lungesvikt med oksygenmangel, og utmattelse i hvile eller kun ved lett aktivitet.

Hals: Sår hals, spesielt tidlig i forløpet.

Nese: Rennende nese. Nedsatt lukte- og smakssans kan forekomme; omtrent halvparten av pasientene med covid-19 mister luktesansen, og rundt 4 av 10 pasienter mister smakssansen.

Hodepine: Hodepine og svimmelhet kan forekomme.

Muskelsmerter: Influensalignende symptomer som muskelsmerter og leddverk kan forekomme.

Utmattelse: Slitenhet og utmattelse kan forekomme.

Mageproblemer: I sjeldne tilfeller kan en oppleve mageproblemer, som nedsatt matlyst, kvalme, oppkast og diaré.

Allmenntilstand: Generelt nedsatt allmenntilstand med symptomer som uvelhet og frostanfall kan forekomme.

Varighet: Ved milde symptomer, varer sykdommen som regel i 2 uker. Ved mer alvorlige forløp kan man få økte symptomer, med enda tyngre pust som ved lungebetennelse og sterkt nedsatt allmenntilstand etter rundt 4-7 dager og det kan ta 3-6 uker før man blir frisk.

Gravide:

  • Generelt viser gravide færre symptomer av covid-19
  • Samtidig har gravide med covid-19 økt risiko for alvorlige forløp

Barn: Mellom 20-30% av barn som får påvist covid-19 har et symptomfritt sykdomsforløp.

Ved covid-19, kan varigheten, intensiteten og alvorlighetsgraden av symptomer variere. Noen utvikler mer alvorlige symptomer fordi de utvikler en form for lungebetennelse - som er en infeksjon i nedre luftveier.

Hvordan forholde seg til symptomene?

Kontakt lege umiddelbart hvis tilstanden din forverrer seg fort, du får vanskeligheter med å puste, eller blir utmattet ved kun enkle aktiviteter, som å for eksempel å gå over gulvet hjemme, eller av- og påkledning.

Les mer om covid-19 her

FORKJØLELSE – SYMPTOMER

En forkjølelse er en mild infeksjon i øvre luftveier. Den forårsakes som regel av et virus.

Hals: Sår hals.

Luftveier: Tørrhoste og en følelse av irritasjon i halsen.

Nese: Tett og rennende nese. Snørret kan bli tykt etter en stund. Nysing.

Øyne: Rennende, røde og såre øyne, men som oftest mindre enn ved allergi.

Feber: Lett feber kan forekomme.

Utmattelse: Slapphet kan forekomme.

Varighet: Går som regel over av seg selv innen 1 eller 2 uker. Etter du er frisk, kan hosten vedvare i ytterligere 2 til 4 uker.

Hvordan forholde seg til symptomene?

Det anbefales at alle som har nyoppståtte luftveissymptomer som ikke har en kjent årsak, som mennesker med kjent allergi eller andre luftveisplager, testes for covid-19 og holder seg hjemme til de har fått svar. Ta kontakt med din lokale legevakt, kommune eller fastlege per telefon for å bli henvist til testing.

Dersom du er usikker på hva du bør gjøre eller opplever mer alvorlige symptomer som tungpustethet eller sterkt nedsatt allmenntilstand, anbefaler Kry at pasienten tar kontakt med lege, testes for covid-19, og holder seg hjemme i påvente av prøvesvar. Det samme gjelder dersom du utvikler andre akutte symptomer som du ellers ville ha kontaktet lege for.

Du kan lese mer på Folkehelseinstituttets sider.

POLLENALLERGI – SYMPTOMER

Pollenallergi skyldes en allergisk reaksjon mot pollen fra ulike planter, gress og trær. Dette gjør at immunforsvaret aktiveres. Det er denne aktiveringen som utløser typiske allergisymptomer.

Hals: Kløe i munn, hals og svelg.

Luftveier: Kan både utløse og forverre astma.

Nese: Rennende, tett eller kløende nese. Snørret er klart og tyntflytende. Nyseanfall.

Øyne: Rennende og kløende øyne som er hovne og irriterte.

Feber: Som regel ingen feber.

Utmattelse: Økt tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne kan forekomme.

Varighet: Kan vare i flere uker og oppstår sesongbasert.

Pollenallergi kan forårsake og forverre problemer relatert til astma, som hoste og tungpustethet. Et godt tips for å forebygge mot pollenallergi er å begynne tidlig med medisiner.

Hvordan forholde seg til symptomene?

Det finnes flere forskjellige reseptfrie legemidler som lindrer symptomene ved pollenallergi. Eksempler på dette er nesespray, tabletter som inneholder antihistamin og øyedråper. I tillegg bør du forsøke å redusere eksponeringen for pollen. Dette kan du gjøre ved å holde deg innendørs de dagene det er høyt polleninnhold i luften, samt unngå å åpne vinduer eller henge klær til tørk utendørs. Du kan også skifte klær når du har vært ute, og ta en dusj før du legger deg, for å skylle bort pollen som har satt seg i klær, hud og hår.

Du bør kontakte lege dersom du er usikker på diagnosen eller fortsatt opplever symptomer til tross for at du har brukt reseptfrie midler. Hvis du er plaget av astma eller hoste, bør du også kontakte lege.

INFLUENSA - SYMPTOMER

Influensa er en virusinfeksjon i luftveiene som er svært smittsom. Det er mest smitte av influensaviruset i vintermånedene, og når vanligvis sitt høydepunkt i februar. Denne sykdommen overføres gjennom luften, for eksempel gjennom hoste og nysing.

Feber: Feber

Luftveier: Tørrhoste og tungpustethet er vanlig.

Hodepine: Hodepine kan forekomme.

Hals: Vondt i halsen er vanlig under influensa.

Allmenntilstand: Nedsatt allmenntilstand – blant annet slapphet, tretthet, kaldsvette og nedsatt matlyst er vanlig.

Nese: Tett eller rennende nese

Muskelsmerter: Muskel- og leddsmerter

Øyne: Smerter i øynene

Magesmerter: Oppkast og diaré (dette er mest vanlig hos barn)

Varighet: Inkubasjonstiden for influensa er en til fire dager etter infeksjonstidspunktet – det er altså gjerne da inflyensasymptomene oppstår. Du føler deg generelt syk, feberen stiger og det gjør vondt i halsen. Symptomene kan være av varierende alvorlighetsgrad, men forsvinner vanligvis etter en til to uker. Enkelte ganger kan du hoste og føle deg sliten lenge etter det.

Flere av de typiske tegnene på influensa kan ligne symptomene til andre sykdommer, som covid-19, forskjølelse, kyssesyken og lungebetennelse.

Hvordan forholde seg til symptomene?

Influensa går stort sett over av seg selv, og vanligvis behøver du ikke sterkere medisin enn hvile og nok væske for å bli frisk. Dersom du føler deg veldig syk, eller er i en av risikogruppene, bør du kontakte en lege som kan vurdere eventuelle tiltak for å få deg på beina igjen.

Det finnes for øyeblikket ikke en så effektiv behandling for selve influensaviruset, men du kan få hjelp til å lindre symptomene.

Når legen vurderer symptomene dine kan det hende det bestemmes at du bør få resept på oseltamvir (Tamiflu). Det er noe omdiskutert hvor effektiv medisinen er, og det er ofte bare de med risiko for å bli alvorlig syke som får den. Den kan bidra til å forkorte sykdomsforløpet, men det er ikke sikkert den har effekt for alle. I tillegg må den tas innen 48 timer etter du først fikk symptomer for å ha effekt.

Jobber du for en bedrift? Kry tilbyr vaksinasjon til bedriftsansatte, og kommer til arbeidsplassen og vaksinerer i deres lokaler eller i egen mobil klinikk. Ta kontakt på +47 952 22 953 eller bedrift@kry.no for mer informasjon.

influensa, forkjølelse eller covid-19

ASTMA – SYMPTOMER

Astma er en luftveissykdom som oftest forekommer hos barn, men også hos voksne. Hvis du har allergisk astma, kan kontakt med allergener du ikke tåler trigge et astmaanfall. Eksempler på slike allergener kan være pollen, pels og midd.

Luftveier: Hvesende og pipende lyd når man puster, trykk over brystet, tungpustethet, samt langvarig tørrhoste. Mens pollenallergi hovedsakelig forårsaker irritasjon i nese og hals (øvre luftveier), påvirker allergisk astma i hovedsak lungene (nedre luftveier).

Hvordan forholde seg til symptomene?

Dersom du allerede har kjent astma bør du bruke astmamedisinene dine som foreskrevet av legen din. Få gjerne en demonstrasjon av legen på kontoret eller over videosamtale! Ved allergisk astma bør du unngå det du er allergisk mot i så stor grad som mulig, i tillegg til å bruke allergimedisin. Ved mistanke om nyoppstått astma, forverring eller manglende effekt av medisin bør du kontakte lege.

Fortsatt usikker?

Hvis du er usikker på hvordan du skal tolke symptomene dine eller hva som forårsaker dem, kan det være lurt å søke legehjelp. Våre leger er tilgjengelige hver dag fra 07:00 til 22:00 dersom du ønsker å snakke med dem gjennom en videokonsultasjon.

Test deg for korona i Oslo.

Les mer om koronatesting

Andre artikler

Dame med epipen i hånden
Allergier – 9. aug. 2022

Hva gjør man ved en alvorlig allergisk reaksjon?

Allergiske reaksjoner kan være farlige hvis man ikke får rask behandling. Les mer om hvordan man kan gjenkjenne en alvorlig allergisk reaksjon og hva man bør gjøre hvis man opplever dette.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.