Kry-logo
Last ned
Skabb

Skabb

Skabb er en hudsykdom som forårsaker plagsom kløe som ofte forverres om natten. Skabb diagnostiseres ved å finne skabbganger eller levende skabbmidd på huden. Skabb forsvinner ikke av seg selv og må derfor behandles.

Årsaker

Skabb er en hudsykdom som forårsaker plagsom kløe som ofte forverres om natten når du legger deg under dyna. Forverring av kløen kan også skje ved høye temperaturer eller svetting. Sykdommen forårsakes av en skabbmidd som graver ganger i huden hvor den legger egg, og det dannes en allergisk reaksjon mot midden. Skabbmidden overføres fra person til person via nær kroppskontakt, og i Norge skjer dette først og fremst ved seksuell kontakt. Det kreves trolig mer enn 5 minutters kroppskontakt for å bli smittet. Smitte fra klær eller sengetøy er ikke vanlig, men kan forekomme dersom en med skabb har vært i kontakt med klærne rett i forkant.

Undersøkelse og diagnose

Skabb diagnostiseres ved å finne skabbganger eller levende skabbmidd på huden. En skabbgang er en liten tunnel under et tynt lag med hud. Selve diagnostiseringen skjer relativt raskt og er helt smertefri. Alt som trengs, er godt lys, lupe og et mikroskop. Kløe kan ha en rekke årsaker, derfor er det viktig å være sikker på hva det dreier seg om. Hvis kløen for eksempel skyldes allergi eller eksem, kan behandling mot skabb gjøre mer skade enn nytte. Hvis det ikke oppdages skabb på pasienten, må man derfor tenke alternative diagnoser.

Utredningen går ut på at man undersøker skabbganger og levende skabbmidd under et mikroskop. Skabbgangene finnes først og fremst ved fingerroten, på hånden, håndleddet og rundt albuens strekkside. Det kan være svært vanskelig å oppdage gangene, derfor kreves det både skikkelig belysning og et trent øye. I den ene enden av gangen er det en liten, svart prikk, dette er skabbmidden. Når skabbmidden er lokalisert, plukkes den opp med en nål. Skabbmidden plasseres så på et objektglass for å bli undersøkt under et mikroskop. Der kan det raskt avgjøres om det dreier seg om skabb eller ikke, og riktig behandling kan startes.

Behandling

Når du har fått diagnosen, skal problemet behandles, etter som skabben ikke forsvinner av seg selv. Selve behandlingen består av miljøtiltak med samtidig behandling av alle aktuelle kontaktpersoner. Da behandlingen er relativt omfattende er det viktig at diagnosen er stilt før man starter.

Skabb hos både barn og voksne behandles med reseptfri salve som en får kjøpt på alle apotek. Det er viktig at du følger instruksjonene under behandlingen, slik at du kan være sikker på at du blir kvitt skabbmidden. Hos barn over 2 år og voksne skal hele kroppen, bortsett fra ansiktet og håret, smøres inn og være dekket av salven i 12 timer før den dusjes av. Hos barn under 2 år skal også hodebunnen og hodet behandles. Ved toalettbesøk og/eller dusjing og vasking kan en del av salven bli vasket bort. Den må da påføres på nytt på områder som er vasket. I tillegg er det også viktig å vaske alt av klær, sengetøy og håndklær som har vært nær huden ved 60 grader. Dersom tøyet ikke tåler dette kan det henges bort i en uke eller legges i en fryseboks over natten.

Andre sykdommer og komplikasjoner

Det er sjelden det oppstår komplikasjoner i forbindelse med skabb, og når det skjer, skyldes det som regel en sekundær bakteriell infeksjon. Personer med nedsatt immunforsvar kan få et noe annerledes sykdomsbilde enn friske personer. Mange kan få hudforandringer som skyldes sekundære infeksjoner eller kloremerker. På et tidlig stadium av smitten, kan man også se små nupper eller blemmer i skabbgangene. Dette er ikke unormalt.

Forebygge skabbsmitte

Du kan forebygge skabbsmitte ved å unngå kontakt med smittede personer og vaske klær og sengetøy regelmessig. Utover disse enkle og grunnleggende tiltakene er det lite du kan gjøre for å forebygge risikoen for smitte. Dette er noe som kan ramme hvem som helst, når som helst. Det du bør vite er at skabbmidd verken hopper eller flyr, og den klarer seg dårlig utenfor menneskekroppen. Den kan bare overleve i noen få dager på egen hånd. Det betyr at risikoen for å smittes gjennom håndklær, sengetøy og lignende, er liten.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Av KRY-legene kan du få rådgivning og resept på legemidler. Dersom det mistenkes at du kan ha blitt smittet med skabb vil du bli rådet til å oppsøke legekontoret ditt for en fysisk undersøkelse.

Godkjent av:

Thorleif Jansen

Medisinsk sjef i Kry og spesialist i allmennmedisin

Last updated:

Vi har også informasjon om

Utslett