Last ned Last ned

Hoste

Når du hoster blir luften i luftveiene dine presset raskt ut ved at mellomgulvet trekker seg sammen. Selv om det ikke er særlig behagelig, så er dette en viktig forsvarsmekanisme som kroppen har. Det er nemlig slik vi kvitter oss med slim, støv og andre fremmedelementer i luftveiene eller lungene. Hoste behøver ikke være et tegn på sykdom, men det kan være det dersom hosten ikke går over i løpet av relativt kort tid.

Å hoste er ikke en sykdom, men kan være et symptom. Hoste er et vanlig symptom ved forkjølelse og influensa, og behøver ikke behandling dersom det ikke er veldig plagsomt og for eksempel hindrer søvn. Det er ikke uvanlig å være plaget med hoste i opp til 3 uker i forbindelse med en vanlig forkjølelse.

I andre tilfeller, som ved en bakteriell lungebetennelse, kan det være nødvendig å behandle årsaken til hosten i form av en antibiotikakur. Dersom hosten plager deg, for eksempel om den går utover nattesøvnen, finnes det hostemiksturer som kan løse opp slim og lindre såre luftveier. Noen hostemiksturer må foreskrives av lege og inneholder morfin som demper hosterefleksen. Disse bør kun brukes dersom man har en kraftig hoste uten slim. Om du røyker sigaretter kan dette også være en årsak til plagene og da vil røykeslutt lønne seg.

Barn er oftere forkjølet, særlig når de går i barnehage eller på skole, hvor de er mer utsatt for smitte. Dette er en del av det å vokse opp, og som er nødvendig for å utvikle et immunforsvar. Derfor er det ikke uvanlig at yngre barn hoster. Allikevel er ikke dette noe du bør ta for lett på. Dersom barnet har kraftig hoste over lengre tid, bør du oppsøke lege for å vurdere om det er andre årsaker til hosten. Astma kan da være en vanlig årsak. I motsetning til voksne, har ikke små barn evnen til å tolke og formidle symptomer.

Gjennom en videosamtale med en av våre leger, vil vi kunne gjøre en vurdering og gi råd om eventuell behandling av hoste.

Sist oppdatert:
2. des. 2019
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef i Kry og spesialist i allmennmedisin