Kry-logo
Last ned
Behøver du legehjelp? Bestill legetime

Alt du trenger å vite om flåttbitt

Sist oppdatert:
fre. 26. jun. 2020
Sommer betyr sol og ferie, men også sesong for flått - og flåttbårne sykdommer er ikke noe å spøke med. Det er heldigvis mye du kan gjøre for å unngå flåttbitt og gode råd for hva du bør gjøre dersom du blir bitt.

Hva er flått?

Disse små parasittene er medlem av edderkoppfamilien, fester seg på huden og forårsaker bitt som kan føre til flåttbårne sykdommer som borreliose.

Det er viktig å sjekke regelmessig om du har blitt bitt da flåttbitt vanligvis er smertefrie og derfor kan være vanskelig å oppdage. Flått er på sitt mest aktive gjennom våren og sommeren, men flåttsesongen i land som Norge varer fra april til november.

Flåtten finnes vanligvis i skog og mark, men kan egentlig befinne seg hvor som helst der det er fuktig og i skyggen. De kan verken hoppe eller fly, men det er allikevel enkelt å få en på seg hvis man går gjennom langt gress eller grøntområder. De kan være svært små – så små som 0,5 mm, som er rundt den samme størrelsen som et valmuefrø – og blir ikke større enn 1,5 cm (kroppen utvider seg mens de spiser).

Hvorfor er flåttbitt et problem?

Det er ikke bare ubehagelig å få et flåttbitt, men det kan også føre til en bakteriell infeksjon som heter borreliose. Det er ikke all flått som forårsaker en bakteriell infeksjon – det finnes kun i ca. 12 % av all flått, men dette kan variere i flåttsesongen.

Symptomer på borreliose

Hvis du blir bitt av en flått, kan du oppleve symptomer på borreliose etter noen få dager, ofte i form av rødhet og et karakteristisk, ringformet utslett rundt bittet. Men det kan også ta en måned eller mer for å utvikle symptomer.

Borreliose kan forårsake influensalignende symptomer, blant annet:

Hvis man ikke får behandling for borreliose, kan det utvikle seg til mer alvorlige symptomer, inkludert alvorlig hodepine, slapphet og energiløshet, og leddbetennelser.

Disse parasittene kan også spre andre flåttbårne sykdommer som skogflåttencefalitt, en virusinfeksjon som forårsaker betennelse i hjernen og i ryggmargen. I Europa er det omtrent 10 000 tilfeller i året. Symptomer er feber, hodepine, mangel på matlyst, kvalme, oppkast, slapphet, forvirring og psykiske symptomer.

Hvordan ser et utslett fra flåttbitt ut?

Ca. 3 av 5 mennesker med flåttbitt får et utslett av det.

Den vanligste typen med utslett fra flått, skjer ved flåttbittet. Det er lett gjenkjennelig og ser ut som en blink, med en rød ring rett rundt bittet, så et område med lysere rødfarge, eller vanlig hudfarge, etterfulgt av en ny rød ring ytterst. De forskjellige stadiene kan komme gradvis. Noen ganger, kan det derimot bli til ett stort utslett med en mørkere sirkel i midten. Utslettet kan ha en noe hevet kant.

Utslettet klør vanligvis ikke, men føles varm når du tar på den. De fleste utslett kommer til å vises innen de første 4 ukene, men kan vises så tidlig som 3 dager, og så sent som 3 måneder etter å ha blitt bitt.

Hva kan jeg gjøre for å forebygge flåttbitt?

Den enkleste måten å unngå flåttbitt når du befinner deg i områder med mye flått – som i skog og mark – er å gå med langermede T-skjorter og lange bukser som du bretter inn i sokkene dine.

Her er noen andre forebyggende tiltak:

  • Bruk et insektmiddel for flått.
  • Påfør insektsmiddelet på all eksponert hud og påfør på nytt regelmessig – slik du ville gjort med solkrem.
  • Bruk insektmiddel på støvler, klær og campingutstyr.
  • Hold deg på stien og prøv å unngå for mye kontakt med busker og gress.
  • Ha med deg pinsett i førstehjelpsutstyret ditt og fjern flåtten så fort som mulig (se nedenfor)

Hvor og når bør jeg sjekke om jeg har fått flått?

Sjekk regelmessig hvis du befinner deg i et område med mye flått. Jo raskere de fjernes, desto mindre risiko er det for å få flåttbårne sykdommer som borreliose. Jo lenger flåtten sitter fast i huden, jo større sjanse for at du kan bli smittet av borreliose. Du kan bli smittet etter bare få timer, men vanligvis regner man at flåtten må ha sittet på i minst 24 timer for at du skal ha høy risiko for å bli smittet.

For voksne er det mest sannsynlig at man blir bitt på leggen. For barn, er det mest vanlig at de blir bitt rundt hodet, halsen og rundt armhulene. Det er viktig å sjekke hele kroppen, men andre områder som vanligvis blir bitt er i og rundt ørene, knehasen, i og rundt håret, mellom bena og rundt livet.

Hvordan kan jeg fjerne en flått på en sikker måte?

Den tryggeste måten å fjerne flåtten er å:

  • Bruke pinsett eller en flåttfjerner.
  • Ta tak i flåtten så nære huden du kan.
  • Dra ut med et jevnt trykk.
  • Aldri drei eller dra hardt ut da det kan føre til at munndelene blir igjen.
  • Rens bittet med desinfiserende middel eller såpevann.

Bør jeg gå til lege?

Hvis du får noen av symptomene på borreliose, er det viktig å snakke med lege med en gang og fortelle at du har blitt bitt, eller tror du har det. Gjør dette selv om symptomene forsvinner da dette ikke nødvendigvis betyr at sykdommen er borte.

Du vil mest sannsynlig få 2-4 uker med antibiotika for å ta livet av bakterien som overfører borreliose. Og husk at det er viktig å ta antibiotikakuren helt til den er ferdig, selv om symptomene avtar.

Referanser og ytterligere informasjon Due, C., Fox, W., Medlock, J. M., Pietzsch, M., & Logan, J. G. (2013). Tick bite prevention and tick removal. BMJ (Clinical research ed.), 347, f7123. https://doi.org/10.1136/bmj.f7123

Staub, D., Debrunner, M., Amsler, L., & Steffen, R. (2002). Effectiveness of a repellent containing DEET and EBAAP for preventing tick bites. Wilderness & environmental medicine, 13(1), 12–20. https://doi.org/10.1580/1080-6032(2002)013[0012:eoarcd]2.0.co;2

Žákovská, A., Janeček, J., Nejezchlebová, H., & Kučerová, H. L. (2018). Pilot study of Ixodes ricinus ticks preference for human ABO blood groups using a simple in vitro method. Annals of agricultural and environmental medicine : AAEM, 25(2), 326–328. https://doi.org/10.26444/aaem/85167

Trenger du legehjelp?

Bestill legetime
Godkjent av:

Christoffer Rolseth

Allmennlege i Kry

Sist oppdatert:

Andre artikler

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta jevnlige helsetips og annen helserelatert informasjon i innboksen din.