Last ned Last ned

Kløe på hendene

Generelt

Det er mange grunner til at det kan klø i hendene. For eksempel kan det skyldes tørr hud, eksem eller skabb. Her kan du lese mer om årsakene og hvordan det kan behandles.

Symptomer

I tillegg til kløe i hendene, kan hendene blir tørre og rødflammede, eller så kan små væskefylte blemmer dukker opp. Huden kan også bli tykkere. Andre symptomer kan være at huden strammer og føles varm og irritert. Ofte kan plagene bli verre etter soling og bading. Skabb gir ofte en mer intens kløe. Psoriasis er også en relativt hyppig årsak til hudkløe, både på hendene og andre steder på kroppen.

Årsaker

Kløe på hendene på grunn av tørr hud er vanlig. Mange har en jobb der de utsetter hendene for både vann, kulde og varme som kan gjøre huden irritert og tørr. I andre tilfeller kan årsaken være håndeksem, som er en vanlig hudsykdom. Håndeksem oppstår når den naturlige beskyttelsen i huden blir svekket av slitasje, for eksempel for stort bruk av antibac, såpe eller vaskemiddel. Det kan også forekomme allergiske reaksjoner som forårsaker kløen. Skabb kan også gi sterk kløe, men den kan være vanskelig å diagnostisere fordi det lett kan forveksles med eksem. Kontaktallergi mot forskjellige stoffer kan også være en årsak til kløe og eksem.

Behandling

Hvis det klør i hendene fordi du har tørr hud bør du regelmessig smøre huden med fet krem. Utsetter du ofte huden for vann eller vaskemidler, må du beskytte hendene med oppvaskhansker og helst med bomullshansker under oppvaskhanskene. Har du eksem kan du trenge behandling med kortisonkrem over flere uker og i noen tilfeller trengs antibiotika. Ved kontaktallergi er det også viktig å unngå kontakt med stoffene du er allergisk mot. Skabb skal behandles med en krem som dreper både dyr og egg.

Når du bør oppsøke legehjelp

Du bør oppsøke legehjelp dersom du plages med kløe og rødhet eller eksem i mer enn én uke, og du ikke bli bedre av å bruke nøytral fuktighetskrem.

Hva vi hos KRY kan hjelpe deg med

Våre leger kan hjelpe deg med veiledning, resept eller henvisning til en spesialist.