Last ned Last ned

Utslett

Hva er utslett?

Utslett kan oppstå på et lite område, eller påvirke hele huden. Årsaker til eksem kan være infeksjoner, medisiner, allergiske reaksjoner eller bakenforliggende sykdom. Infeksjoner forårsaket av bakterier, virus og sopp blant er de mest vanlige årsakene til utslett. Det kan imidlertid være mange årsaker til utslett, noe som kan gjøre det utfordrende å stille en nøyaktig diagnose. En god vurdering av eksem kan oftest bare gjøres ved en kombinasjon av grundig sykehistorie, fysisk undersøkelse og eventuelt supplerende blodprøver eller hudprøver.

Hva kan jeg selv gjøre?

Er du plaget av utslett? Det finnes flere tiltak for å behandle det. Dersom du allerede er plaget av eksem, kan du ofte forebygge utbrudd ved å blant annet sørge for god fuktighet i huden (-fuktighetskremer og lignende), samt kle deg lettere for å begrense svetting. Grunnen til det er at eksemet kan forverre seg når svettekanalene i huden din blir tette. La huden din puste og ta på lette, løstsittende klær. Dette gjelder også babyer. Ikke pakk på barnet ditt for mye klær ved varmt vær.

Er det noen forskjeller mellom voksne og barn?

Utslett kan variere mye, men gir som oftest tørr hud, endret farge, flassing og noen ganger økt varme i huden. Det er ofte forskjellige årsaker til utslett hos voksne og barn, og dette viser seg oftest i forskjellig utseende og utbredelse.

Når kan KRY hjelpe deg?

Hvis du ønsker hjelp til å vurdere et utslett hos deg eller barnet ditt, kan du bestille time hos KRY. Via videosamtale med en av våre leger, vil du kunne få råd og generell informasjon om forskjellige typer utslett. Du kan også få resepter for medisin eller en henvisning, hvis det er nødvendig - akkurat som ved et vanlig legebesøk.