Last ned Last ned

Bihulebetennelse

Bihulebetennelse oppstår vanligvis i forbindelse med en forkjølelse. Bihulebetennelse er ikke smittsomt, men forkjølelsen i forkant er smittsom.

Sykdommen oppstår når nesehulen og bihulene blir betente. Nese og bihuler produserer normalt slim som fukter og renser luften vi puster inn. Ved forkjølelse og allergi hovner slimhinnene i nese og bihuler opp, noe som gjør at åpningene i bihulene ofte blir blokkert. I tillegg blokkerer slim åpningene. Dette gjør at virus og bakterier lettere kan formere seg.

Bihulebetennelse kan være forårsaket av virus eller bakterier, men virus er den mest vanlige årsaken.

De vanligste symptomene på bihulebetennelse er hodepine og trykk i kinn, panne og overkjever. Andre symptomer kan være nedsatt luktesans, feber, tett nese, tretthet, sår hals, rennende nese og hoste om natten.

For å lindre smerten, kan du prøve reseptfri nesespray eller dråper. Du kan også forsøke å skylle nesen med saltvann som du får kjøpt på apoteket. Vanligvis går bihulebetennelsen over av seg selv. Hvis plagene ikke har gitt seg i løpet av 7-10 dager, du opplever å bli sykere igjen, gjerne med feber eller farget eller blodig sekresjon fra nesen, bør du kontakte lege.

Nei, det er ikke forskjell på hva slags behandling barn og voksne får mot bihulebetennelse. Små barn får sjelden eller aldri bihulebetennelse og trenger derfor ikke behandling. Langvarige eller alvorlige bihulebetennelser må noen ganger behandles med antibiotika, som regel penicillin. Kortisonspray kan også brukes som behandling, noe som kan redusere hevelse og lette på trykket. I tilfeller der verken antibiotika eller kortisonspray hjelper, kan bihulene skylles hos spesialist.

Det er svært uvanlig at man får alvorlige komplikasjoner i forbindelse med bihulebetennelse. Infeksjonen kan i noen tilfeller bli langvarig og utvikle seg til kronisk sinusitt. Ved mistanke om dette bør lege kontaktes fordi det kan bli behov for videre henvisning til spesialist. I sjeldne tilfeller, hvor pannebihulene er rammet, kan infeksjonen spre seg til hjernehinnene eller øyelokkene. Dette kan igjen føre til hjernehinnebetennelse, som er en alvorlig sykdom og krever legehjelp. Hvis området rundt øynene ser ut til å bli berørt, kan det være et tegn på at infeksjonen har begynt å spre seg, og da bør man oppsøke lege med en gang.

Ved å unngå forkjølelse, unngår du også bihulebetennelse. God håndhygiene, spesielt i forkjølelsessesongen er viktig. For å redusere hevelsene kan du legge en ekstra pute under hodet når du sover. Bruk også nesespray, men ikke mer enn 10 dager i strekk. Sørg også for å bevege på deg. Mindre hevelse i slimhinene minsker smertene og bidrar til at bihulebetennelsen leges fortere.

Om du mistenker at du har bihulebetennelse og har prøvd å behandle det selv uten at det hjelper, kan du kontakte KRY for ytterligere hjelp. Legene hos KRY kan gi råd, skrive ut resept om det er behov for det eller henvise videre til spesialist. Hvis du er plaget med alvorlige smerter i ansiktet, hevelse ved øynene eller høy feber og /eller stivhet i nakken, kontakt legevakt med en gang.

Sist oppdatert:
23. okt. 2019
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef i KRY og spesialist i allmennmedisin