Last ned Last ned

Forkjølelse

Forkjølelse er en virusinfeksjon og kan smitte via dråpesmitte eller direkte kontakt med en som har det. Viruset kan overleve i flere timer på forskjellige overflater, som for eksempel dørhåndtak eller på huden din. Inkubasjonstiden er mellom 2-4 dager. Forkjølelsen er vanligvis ufarlig, og det kan være bra for kroppen å få stimulert immunforsvaret. Selve sykdomsforløpet varer i 1 til 2 uker.

Når du er forkjølet får du ofte tett og rennende nese, hodepine, nyser ofte og kjenner slapphet. De aller fleste vil oppleve å få forkjølelse i løpet av året, og ofte mer enn èn gang. Sykdommen blusser som regel opp om høsten eller vinteren. Det er ikke mulig å bli immun mot sykdommen, siden forkjølelsesvirusene er i stadig endring.

Forkjølelse kan forebygges ved blant annet hyppig håndvask. Hånddesinfeksjon kan brukes hvis du ikke har tilgang på håndvask. Har du først blitt forkjølet er det ikke så mye annet å gjøre enn å la det gå sin gang. Det kan ikke behandles med antibiotika siden dette er en virussykdom. Du kan ta nesespray som hjelper mot tett nese, og gjør det lettere å puste. Det er lurt å få i seg godt med væske, og holde seg i ro så godt det lar seg gjøre. Er du selv blitt forkjølet, så kan du begrense spredning av smitte ved å hoste eller nyse i albuen, og vaske hendene ofte.

Symptomene på forkjølelse er utilpasshet, rennende og tett nese, sår hals, hodepine og hoste. Noen ganger kan det begynne med en lett feber. I noen tilfeller kan forkjølelsen utvikle seg til en lungebetennelse dersom den ikke blir tatt hånd om, men det er ikke vanlig hos normalt friske mennesker. Et barns immunforsvar er ikke helt ferdig utviklet, derfor kan barn oftere bli forkjølet enn voksne, i tillegg til at de oppholder seg på steder der virus sprer seg lett – i barnehager og på skoler. Eldre mennesker eller personer med kroniske sykdommer er generelt mer sårbare enn yngre mennesker, og en enkel sykdomsepisode kan lettere utvikle seg til å bli mer alvorlig for eldre mennesker.

Forkjølelse krever som oftest ingen behandling utover egenbehandling, og de aller fleste blir friske av seg selv i løpet av 1-2 uker. Dersom du har plagsomme symptomer som kraftig tørrhoste over lang tid, feber og ellers symptomer du er usikker på, kan du få råd av en av våre leger.

Vi har også informasjon om

Sist oppdatert:
24. okt. 2019
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef i Kry og spesialist i allmennmedisin