Download Download

Bihulebetennelse

Generelt

Bihulebetennelse, eller sinusitt som det også kalles, oppstår vanligvis i forbindelse med en forkjølelse. Bihulebetennelse er ikke smittsomt, men som nevnt har man ofte en forkjølelse i forkant som kan være smittsom.

Sykdommen oppstår når nesehulen og bihulene blir betente. Nese og bihuler produserer normalt slim som fukter og renser luften vi puster inn. Ved forkjølelse og allergi hovner slimhinnene i nese og bihuler opp, noe som gjør at åpningene i bihulene ofte blir blokkert. I tillegg blokkerer slim åpningene. Dette gjør at virus og bakterier lettere kan formere seg.

Bihulebetennelse kan være forårsaket av virus eller bakterier, men virus er den mest vanlige årsaken.

Diagnose og egen behandling

Det er veldig lett å forveksle bihulebetennelse med forkjølelse fordi symptomene er like. Når en forkjølelse nekter å gi slipp, kan det være tegn på bihulebetennelse. De vanligste symptomene på bihulebetennelse er hodepine og trykk i kinn, panne og overkjever. Andre symptomer kan være nedsatt luktesans, feber, tett nese, tretthet, sår hals, rennende nese og hoste.

For å lindre smerten, kan du prøve reseptfri nesespray eller dråper. Du kan også forsøke å skylle nesen med saltvann som du får kjøpt på apoteket. Vanligvis går bihulebetennelsen over av seg selv, men hvis plagene ikke har gitt seg i løpet av 7-10 dager, bør du kontakte lege.

Er behandlingen ulik for voksne og barn?

Nei, det er ikke forskjell på hva slags behandling barn og voksne får mot bihulebetennelse. Små barn får sjelden eller aldri bihulebetennelse og trenger derfor ikke behandling. Langvarige eller alvorlige bihulebetennelser må noen ganger behandles med antibiotika, som regel penicillin. Kortisonspray kan også brukes som behandling, noe som kan redusere hevelse og lette på trykket. I tilfeller der verken antibiotika eller kortisonspray hjelper, kan bihulene skylles.

Er det vanlig å ha andre sykdommer eller komplikasjoner i fobindelse med bihulebetennelse?

Det er svært uvanlig at man får alvorlige komplikasjoner i forbindelse med bihulebetennelse. Infeksjonen kan i noen tilfeller bli langvarig og utvikle seg til kronisk sinusitt. Ved mistanke om dette bør lege kontaktes fordi det kan bli behov for videre henvisning til spesialist. I sjeldne tilfeller, hvor pannebihulene er rammet, kan infeksjonen spre seg til hjernehinnene eller øyelokkene. Dette kan igjen føre til hjernehinnebetennelse, som er en alvorlig sykdom og krever legehjelp. Hvis området rundt øynene ser ut til å bli berørt, kan det være et tegn på at infeksjonen har begynt å spre seg, og da bør man oppsøke lege med en gang.

Hvordan kan jeg unngå bihulebetennelse?

Ved å unngå forkjølelse, unngår du også bihulebetennelse. God håndhygiene, spesielt i forkjølelsessesongen er viktig. Hvis du allerede har blitt forkjølet, sørg for å få i deg tilstrekkelig med vann, fordi dette tynner ut slimet. For å redusere hevelsene kan du legge en ekstra pute under hodet når du sover. Bruk også nesespray, men ikke mer enn 3-5 dager i ett strekk. Sørg også for å bevege på deg. En redusert hevelse minsker smertene og gjør at bihulebetennelsen leges fortere.

Hva KRY kan hjelpe deg med

Om du mistenker at du har bihulebetennelse og har prøvd å behandle det selv uten at det hjelper, kan du kontakte KRY for ytterligere hjelp. Legene hos KRY kan gi råd, skrive ut resepter om det er behov for det eller henvise videre til spesialist. Hvis du er plaget med alvorlige smerter i ansiktet, hevelse ved øynene eller høy feber og /eller stivhet i nakken, kontakt legevakten med en gang.