Test deg for koronavirus i Oslo Les mer

6 nye myter om koronaviruset - hva sier eksperten?

Sist oppdatert:
Synes du at det er vanskelig å skille myter fra fakta i det store havet av informasjon om covid-19? Annette Alaeus, KRY-lege og spesialist i infeksjonssykdommer, tar for seg de siste koronamytene.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

1. Drikkevann kan skylle koronaviruset ut av lungene

En av påstandene hevdet at om du drikker varm drikke hvert 15. minutt, forhindrer det viruset fra å komme inn i lungene ved å sende det til fordøyelseskanalen der den ble drept av magesyrer.

Det å drikke vann eller varm drikke fjerner ikke koronaviruset, sier Annette. Det eneste som kan bekjempe viruset når det har kommet ned i luftrøret er ditt eget immunsystem og effektive medisiner – noe vi ikke har enda.

Hvis du derimot har veldig tørr hoste og sår hals, er det bra å drikke rikelig med varmt eller kaldt vann. Dette kan bidra til å løse opp det som finnes i lungene og få deg til å hoste opp det som ikke bør være der. Dette er da for å lindre plagene, ikke for å eliminere viruset.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har også gått ut og sagt at man ikke kan forebygge infeksjon ved å rense nesen regelmessig med saltvann – en lignende myte.

2. 5G-teknologi bidrar til å spre koronaviruset

Det verserer for tiden to slike rykter på sosiale medier. Det ene hevder at 5G kan svekke immunforsvaret ditt med stråling, som gjør deg mer mottakelig for å få viruset.

Det andre mener at viruset på en eller annen måte kan overføres gjennom bruken av 5G-teknologi.

Det er mange land som ikke har 5G og som fremdeles har overføring av viruset, påpeker Annette. Det eneste 5G gjør, er å spre informasjonen raskere – inkludert myter som denne.

3. Hvis du kan holde pusten i 10 sekunder eller mer, har du ikke koronavirus

Et innlegg som sirkulerte på Twitter, Facebook og via e-post, hevdet at hvis du kan gjøre denne pustetesten uten å hoste eller føle noe ubehag, så har du ikke koronavirus.

Verdens helseorganisasjon sier klart i fra: «Du kan ikke unngå covid-19 med denne pusteøvelsen, som i tillegg kan være farlig».

Pusteøvelser kan være bra for deg, men da med veiledning av fysioterapeut eller lege, sier Annette. For eksempel kan folk som har astma og som har fått viruset, ha nytte av spesifikke pusteøvelser, selv om det ikke vil forhindre viruset.

Det kan være farlig å holde pusten for de som har covid-19 da det kan føre til at de svimer av. Hvis du skal gjøre pusteøvelser mens du har covid-19, er det veldig viktig at du følger rådene til en spesialist.

4. Håndtørkere kan drepe det nye koronaviruset

Håndtørkere har ingen effekt. Den eneste måten å bli kvitt viruset på, er å vaske hendene dine i 20 sekunder med varmt vann og såpe, eller ved bruk av hånddesinfeksjonsmiddel, forklarer Annette. Etter det bør du selvfølgelig tørke hendene dine med papir eller en håndtørker – men dette har ingen effekt på viruset.

WHO har i tillegg informert om at desinfeksjonslamper med UV ikke bør tas i bruk for å sterilisere hender eller andre områder på huden da UV-stråling kan føre til irritasjon på huden.

5. Alt som hjelper på forkjølelse eller influensa, vil også fungere på koronavirus

Vitamin C kan i noen tilfeller redusere varighet og alvorlighetsgrad til en vanlig forkjølelse, men forkjølelse er forårsaket av et helt annet type virus enn covid-19.

Det finnes mye informasjon om enkelte kosttilskudd og effekten de har på forkjølelse og influensa, noe som alltid vært veldig kontroversielt, sier Annette.

Det er noen som påstår at det kan hjelpe med en høy dose med vitamin C , men sannheten er at vi ikke har nok informasjon om koronaviruset til å komme med slike påstander – det finnes ingen gode studier og heller ingen måte å utføre studier på, ettersom det ikke ville være etisk riktig å forske på syke pasienter.

Det finnes ingen konkrete bevis på at en høy dose med vitamin C – eller noe annet kosttilskudd – kan beskytte deg mot covid-19. Derimot er det svært viktig å ha et balansert kosthold med mat som inneholder alle vitaminer og mineraler.

6. Solhatt kan stoppe det nye viruset

En studie som har blitt publisert på nett hevder at solhatt kan stoppe det nye viruset. Den har imidlertid ikke blitt publisert eller vurdert i noen medisinske tidsskrift, og bør ikke brukes i medisinsk behandling.
Studien var ikke gjort på mennesker. Den var også testet på andre koronavirus – ikke det nye covid-19.

Det finnes ingen håndfaste bevis på at solhatt fungerer mot covid-19, sier Annette.

Noen innlegg som deles på sosiale medier kan virke harmløse, men vær klar over at alt som går i mot offentlige råd eller påstår at enkelte behandlingsmetoder eller måter å forhindre viruset på kan være skadelig – det er derfor viktig å være bevisst på hva man deler.

Test deg for korona i Oslo.

Les mer om koronatesting

Andre artikler

Illustrasjon av ultraprossesert mat
Livsstilsmedisin – 27. mai 2024

Spørsmål og svar om ultraprosessert mat

Lurer du på hva ultraprosessert mat egentlig er? Få svar på dine spørsmål om helseeffekter, ernæring og mer i vår informative Q&A-artikkel.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.