MENTAL HELSE

Fødselsdepresjon – hva er det og hvordan komme ut av det?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Stine Erica Høydalsvik, psykolog hos Kry
Stine Erica Høydalsvik, psykolog
Ukene og månedene etter fødselen kan være en sårbar tid for nybakte foreldre. Hvis du tror du har fødselsdepresjon, er det viktig å oppsøke hjelp så fort som mulig.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill psykologtime

Kort oppsummering

  • Rundt 1 av 10 norske kvinner opplever fødselsdepresjon
  • Tallene økte under pandemien
  • Opptil en tredjedel av nybakte fedre kan få depresjon, men under 1 av 5 oppsøker hjelp.
  • Du kan få hjelp og støtte gjennom legen din

Å få barn kan være en av de lykkeligste opplevelsene i en persons liv. Men det kan også oppleves veldig stressende. Å få barn kan fremkalle en følelse av forvirring, ensomhet og depresjon.

— Å bli mamma kan være en utfordring under normale omstendigheter og vår mentale helse går også gjennom en endring etter fødsel, sier Stine Erica Høydalsvik, psykolog hos Kry.

Du er ikke alene. I følge Helsenorge rammer fødselsdepresjon 1 av 10 norske kvinner hvert år. På verdensbasis berører det 17,7 %, selv om det varierer fra land til land. I U-land er tallet 19,8%.

Fødselsdepresjon eller barseltårer? — Det er helt normalt for mange kvinner å oppleve det som er kjent som barseltårer i den første uken eller mer etter å ha født et barn, sier Stine.

Dette kan vare alt fra noen få dager til litt over en uke. Typiske symptomer kan være at du er veldig emosjonell og gråter lett uten grunn, er irritabel eller nærtagende, nedstemt, har angst og føler deg rastløs.

Psykologen forteller at om du opplever symptomer mesteparten av dagen, hver dag i minst to uker sammenhengende, bør

Fødselsdepresjon kan også ramme fedre og partnere.

Symptomer på fødselsdepresjon

Fødselsdepresjon kan ramme innen 4-6 uker etter fødsel, men i vitenskapelige studier og klinisk arbeid inkluderes ofte depresjoner som oppstår i barnets første leveår.

— Alle kvinner er forskjellige og ikke alle kvinner med fødselsdepresjon opplever å få alle symptomene, sier Stine.

Hvis du opplever noen av symptomene nedenfor, er det viktig at du snakker med fastlegen din eller en psykolog.

Vanlige symptomer på fødselsdepresjon er:

  • Vedvarende tristhet eller nedstemthet
  • Manglende energi og en følelse av konstant trøtthet
  • Mangel på glede og interesse rundt hva som skjer utenfor hjemmet ditt.

Andre symptomer på fødelsdepresjon kan være:

  • Redusert konsentrasjon og oppmerksomhet
  • Dårligere selvfølelse og selvtillit
  • Skyldfølelse og mindreverdighetsfølelse
  • Vanskeligheter med å ta beslutninger
  • Vanskeligheter med å knytte et nært bånd til babyen din
  • Du trekker deg unna andre mennesker
  • Opplever redusert eller endret appetitt
  • Har forstyrrende tanker, for eksempel om å skade barnet ditt eller ta selvmord

Hvordan kan hormoner påvirke deg etter fødselen?

— Vi vet ikke akkurat hvorfor postnatal depresjon oppstår, men én av grunnene - selv om det ikke er avgjørende bevis for dette - kan være et fall i hormoner, østrogen og progesteron, umiddelbart etter fødselen, sier psykologen.

Hun forklarer at disse hormonene vedvarer på et lavt nivå når du ammer, og kan ha en innvirkning på humøret. Et lavt nivå av progesteron kan føre til angst, humørsvingninger, irritabilitet og depresjon.

Fall i østrogen kan også trigge depresjon og angst. Selv om ammende opplever en økning i det beroligende, såkalte velvære-hormonet oksytocin, virker det som at det ikke kompenserer eller har noen virkning på enkelte kvinner. Når du slutter med amming, bør hormonene gradvis gå tilbake til det normale.

Fødselsdepresjon trigges av mange faktorer, som somatisk sykdom eller rusmisbruk, og ikke bare hormoner. Rosen understreker imidlertid at dette er forskjellig fra person til person.

Trenger du noen å snakke med? Få hjelpen du trenger hos en av våre erfarne psykologer.

Amming og følelser

Rett før melken kommer opplever noen kvinner en plutselig følelse av å være ulykkelig. En kan føle seg trist og deprimert, kjenne på angst og irritabilitet. Denne tilstanden heter dysforisk melkeutstøtning (D-MER).

Disse følelsene varer vanligvis i kort tid og går over på 30-90 sekunder. Selv om de kan være ubehagelige, kan det være beroligende å vite at dette ikke er et tegn på fødselsdepresjon.

Hvis du derimot opplever fødselsdepresjon, kan D-MER være vanskeligere å takle. Derfor er det viktig at du oppsøker hjelp fra lege eller psykolog.

Hvem er ekstra utsatt for fødselsdepresjon?

Noen mennesker er mer utsatt for å utvikle fødselsdepresjon enn andre, dette inkluderer blant annet:

  • Kvinner og menn som har historikk med mentale helseproblemer som depresjon: selv, under graviditet eller i familien
  • Mennesker som mangler et støttenettverk med familie og venner
  • Mennesker i et trøblete partnerforhold preget av fysisk misbruk
  • De som har en bakgrunn med stoffmisbruk
  • De som opplever søvnmangel etter fødselen i kombinasjon med andre faktorer
  • De som opplever en stressende eller traumatisk fødsel
  • De som føler seg overveldet eller bekymret over å bli foreldre
  • De som nylig har opplevd stressende hendelser som for eksempel et tap, eller skilsmisse eller separasjon fra partneren sin
  • De som opplever barseltårer
  • De som bekymrer seg for økonomien sin

Fødselsdepresjon hos menn

Det er ikke bare kvinner som er utsatt for fødselsdepresjon – menn kan også få fødselsdepresjon i like stor grad som kvinner.

Frem til nylig har man trodd at omtrent 10 % av nybakte fedre får fødselsdepresjon. Likevel indikerer en svensk studie fra 2017 at tallet kan være så høyt som 27 %. Studien viser også at under 1 av 5 fedre som opplever depresjon oppsøker hjelp, og en tredjedel av fedrene i studien hadde tenkt på selvskading.

På tross av at mange kvinner blir undersøkt for fødselsdepresjon, tyder den svenske studien på at fedrenes mentale helse ofte ikke blir vurdert eller sett nærmere på.

I tillegg til dette, kan depresjon hos menn vise seg på en annen måte enn hos kvinner. Depresjon hos menn kan vise seg som sinne, irritabilitet, lenger dager på jobben og for mye alkohol.

Les mer om tegn på depresjon hos menn.

Få hjelp med fødselsdepresjon

— For å møte kravene for fødselsdepresjon, må symptomene har vart i minst 2 uker, sier psykolog Stine.

Hun forteller at fødselsdepresjon vanligvis inntreffer mellom 4 og 6 uker etter fødselen, men at du kan bli rammet på hvilket som helst tidspunkt etter graviditeten.

I Norge blir kvinner invitert på kontroll omtrent 6 uker etter fødselen, der de også kan bli undersøkt for tegn på fødselsdepresjon. Likevel mener psykologen i Kry at dersom du har det vanskelig i tiden før denne kontrollen, er det viktig at du søker hjelp så fort som mulig.

— Det er en forventning om at kvinner skal føle seg kjempelykkelige etter å ha født et barn, så mange kvinner nøler med å fortelle at de ikke har det slik. Det er derimot ganske vanlig for nye foreldre å føle seg deprimerte, frustrerte, trøtte og desillusjonerte. Det er det ingen grunn til å skamme seg over, sier Stine.

Støtte og behandling er tilgjengelig, så ta kontakt med legen din som kan hjelpe deg med å finne ut hva som fungerer best for deg.

— Uansett hva du gjør, er det viktig at du ikke lider i stillhet, sier psykologen.

Om du mistenker at partneren sliter etter dere har fått barn, understreker hun at det er viktig å vise støtte, og oppmuntre vedkommende til å søke hjelp.

Selvhjelp mot fødselsdepresjon

Snakk med familie og venner. Fortell dem hvordan du føler deg og ikke vær redd for å spørre om hjelp som for eksempel pass av barn, så du kan ta igjen litt søvn eller gå ut sammen med venner.

Lokal støtte. Hvis du ikke har noen du kan ta kontakt med, for eksempel hvis du er en alenemamma uten venner eller familie i nærheten, kan du se etter lokale støttegrupper. Fastlegen din eller helsesykepleier bør kunne hjelpe deg med å finne noen i området ditt.

Hvile. Prøv å ikke være en perfeksjonist. Det spiller ingen rolle om huset ditt ikke ser helt perfekt ut, eller hvis ikke alt husarbeidet er gjort. Det er viktigere at du tar igjen søvn og hviler når du kan.

Spis sunt. Å føde er en påkjenning for kroppen. Å holde et sunt kosthold og drive med regelmessig trening og bevegelse er svært viktig. Hvis du ikke har energi til å gå på butikken eller lage et ordentlig måltid, er det lurt å spørre venner og familie om hjelp til du får tilbake kreftene dine igjen.

Tilgjengelig hjelp ved fødselsdepresjon

Samtaleterapi. Du kan selv oppsøke hjelp hos psykolog, eller fastlegen din kan gi deg en henvisning. Behandlingsmetoden kognitiv atferdsterapi (KAT) har vist seg effektivt ved fødselsdepresjon. Her lærer du å gjenkjenne og takle de vanligste tankemønstrene som bidrar til å opprettholde depresjonen.

Om du føler behov for å snakke med noen, kan du snakke med en av våre psykologer.

Medisinering. Antidepressiva kan anbefales i tilfeller der depresjonen er alvorlig og andre behandlinger ikke har fungert. Legen din gir deg råd om det tryggeste valget mens du ammer.

Hvis du, eller din familie har en bakgrunn med mentale helseproblemer eller depresjon

Snakk med legen din hvis du er gravid eller tenker på å bli det. Fastlegen din bør sørge for at du får en tett oppfølging i de første ukene etter fødselen.

Trenger du hjelp etter fødsel?

Det er vanlig å føle seg nedstemt i perioder etter en fødsel, men tar det stor plass i hverdagen din eller du mistenker en fødselsdepresjon kan det være godt å snakke med en psykolog.

Les mer og bestill time

Andre artikler

Illustrasjon av nedstemt tenåring
Mental helse – 15. feb. 2024

Bekymret for tenåringen din? Slik kan du hjelpe

Usikker på hvordan du skal snakke med tenåringen din om psykisk helse? Les psykologens enkle råd for å få ungdom til å åpne seg, og gi dem støtten de trenger.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.