Last ned Last ned

Allergi

Allergi innebærer at kroppen overreagerer på naturens stoffer. Vanlige plager er utslett, kløende øyne og irritasjon men lidelsen reagerer forskjellig fra person til person. Allergi er et av de vanligste symptomene vi hos KRY hjelper pasienter med, og du kan få rask hjelp allerede i dag.

Allergi er ingen sykdom, men en måte mennesker reagerer på når man kommer i kontakt med fremmedlegemer som kroppen reagerer på. Denne lidelsen er at kroppen reagerer forskjellig på naturens stoffer. Man regner med at rundt 30-40 % av den norske befolkningen har en eller annen form for allergi.

De vanligste formene for allergier er pollenallergi (som også kalles høysnue), astma, elveblest og eksem.

Lidelsen reagerer forskjellig fra person til person. Vanlige reaksjoner på allergi er:

For noen kan det være nok å berøre et allergifremkallende stoff som fremkaller en reaksjon i form av for eksempel utslett.

Ved matallergi kan reaksjonene være hevelse i leppene, problemer med mage og kløe i halsen og halsen.

Atopisk allergi kalles også IgE-avhengig allergi, og omfatter pelsdyrallergi, pollenallergi og mange typer matvareallergi, blant annet nøtteallergi. Den beste måten du kan forebygge, er ved å forsøke å unngå det du tror du reagerer på, for å se om kroppen normaliserer seg. God hygiene er en viktig forebygging mot reaksjoner på huden, mens man holder seg unna typisk mat som er allergifremkallende. Typiske matvarer som kan være allergifremkallende er gjerne peanøtter, egg og melkebaserte produkter.

Hvis du mener du har en allergisk reaksjon, er det uansett viktig å tenke over hva du har vært utsatt for den dagen. Det er ikke alltid man klarer å få et sikkert svar på hva en er allergisk for ved å ta prøver. Derfor er det viktig å forsøke å også observere selv i hvilke situasjoner man reagerer.

Kontaktallergier er en annen type overfølsomhet for stoffer, som oftest gir hudreaksjoner der huden er blitt eksponert for stoffet. Typiske stoffer som gir kontaktallergi kan være nikkel, latex og forskjellige kjemiske stoffer.

Hos små barn er det først og fremst matprodukter som forårsaker allergi. Det er gjerne mat som inneholder egg, fisk, nøtter, melk, skalldyr og belgfrukter som erter, linser og bønner, som provoserer frem allergiske reaksjoner. De aller fleste reaksjonene er basert på hvor stor mengde barnet har spist av det - små mengder trenger man nødvendigvis ikke å reagere på. Hos voksne er det først og fremst nøtter, men også mat som epler, rå gulrot, pærer og skalldyr som går hyppigst igjen.

  • Rådgivning om din, eller barnet ditts allergi
  • Enkel rådgivning om allergiske reaksjoner
  • Resepter och behandling ved behov
  • Henvisning videre ved behov

Hvis du allerede har resept, for eksempel medisin for pollenallergi, kan du enkelt forny resept hos KRY.