Last ned Last ned

Hodepine

Hva er hodepine?

Hodepine er noe de fleste nordmenn opplever èn eller flere ganger i løpet av livet. En av de vanligste typer hodepine er såkalt spenningshodepine, som er forårsaket av muskelspenninger i nakke og hodebunn. Symptomene er som oftest en følelse av at en har et stramt bånd rundt hodet. Migrene er en type hodepine som kommer i anfall. Oftest er det en kraftig, bankende hodepine, som ofte sitter i èn halvdel av hodet, og er ledsaget av lyd- og lysskyhet, kvalme og oppkast. Hver tiende kvinne rammes av denne hodepinen, og kan påvirke både arbeidsførhet og livskvalitet hos mange. Andre og ufarlige årsaker til hodepine kan være dehydrering (-mangel på væskeinntak) eller dagen-derpå-hodepine etter for høyt alkoholinntak kvelden før.

Hva kan jeg selv gjøre?

Har du fått hodepine bør du først og fremst fastslå hva som er årsaken til hodepinen, for å få riktig behandling. Klarer du det ikke selv kan du ta kontakt med KRY hvor du kan få råd via videosamtale. I mange tilfeller vil væskeinntak og smertestillende medikamenter som fås uten resept være effektivt. Både dehydreringshodepine og “dagen- derpå-hodepine” kan ofte behandles med litt ro og vann. Begge er forårsaket av at man har for lite vann i kroppen. Migrene kan behandles med egne medikamenter som må foreskrives av lege.

Er det noen forskjeller på voksne og barn?

Hodepine hos barn og voksne er i utgangspunktet det samme. Det er allikevel noen forskjeller. Voksne har ofte lengre anfall enn barn. Migreneanfall forekommer litt sjeldnere hos barn enn voksne. Samtidig er det flere og flere barn og unge som får migrene. Symptomene er stort sett det samme hos både voksne og barn. En lett til hard dunking i hodet, eller et press rundt hele hodet, kvalme og oppkast,lyd- og lysskyhet er ofte de vanligste symptomene på migrene. Dersom barn får kraftig hodepine - som for eksempel migrene - bør man alltid kontakte lege.

Når kan KRY hjelpe deg?

Har du eller ditt barn hodepine som du er usikker på hvordan du skal behandle, kan du kontakte en av KRY sine leger hjemmefra. Her kan du få råd og behandling. Trenger du resept på medisin har våre leger mulighet til å skrive ut dette.