Last ned Last ned

Forkjølelse

Hva er forkjølelse

Forkjølelse er en virusinfeksjon og kan smitte via dråpesmitte eller direkte kontakt med en som har det. Viruset kan overleve i flere timer på forskjellige overflater, som for eksempel dørhåndtak eller på huden din. Inkubasjonstiden er mellom 2-3 dager. Forkjølelsen er vanligvis ufarlig, og det kan være bra for kroppen å få stimulert immunforsvaret. Selve sykdomsforløpet varer i 1 til 2 uker. Når du er forkjølet får du ofte tett og rennende nese, hodepine, nyser ofte og blir litt slappere. De aller fleste vil oppleve å få forkjølelse i løpet av året, og ofte mer enn èn gang. Sykdommen blusser som regel opp om høsten eller vinteren. Det er ikke mulig å bli immun mot sykdommen, siden forkjølelsevirusene er i stadig endring.

Hva kan jeg selv gjøre?

Forkjølelse kan forebygges ved blant annet hyppig håndvask. Det kan være lurt å ha med seg en liten flaske med håndesinfeksjonsmiddel i perioder hvor det er mye forkjølelse. Det er viktig å passe på at du ikke tar hendene opp til ansiktet – viruset bør ikke komme i kontakt med nese, munn eller øyne. Har du først blitt forkjølet er det ikke så mye annet å gjøre enn å la det gå sin gang. Det kan ikke behandles med antibiotika siden dette er en virussykdom. Du kan ta nesespray som hjelper mot tett nese, og gjør det lettere å puste. Det er lurt å få i seg godt med væske, og holde seg i ro så godt det lar seg gjøre.

Er det noen forskjeller mellom voksne og barn?

Symptomene på forkjølelse er utilpasshet, rennende og tett nese, sår hals, hodepine og hoste. Noen ganger kan det begynne med en lett feber. Forkjølelsen kan utvikle seg til en lungebetennelse dersom den ikke blir tatt hånd om, men det er ikke vanlig hos normalt friske mennesker. Et barns immunforsvar er ikke helt ferdig utviklet, derfor kan barn oftere bli forkjølet enn voksne, i tillegg til at de oppholder seg på steder der virus sprer seg lett – i barnehager og på skoler. Eldre mennesker er generelt mer sårbare enn yngre mennesker, og en enkel sykdomsepisode kan lettere utvikle seg til å bli mer alvorlig for eldre mennesker.

Når kan KRY hjelpe deg?

Har du symptomer på forkjølelse? Da har vi et legeteam i KRY som kan hjelpe. Logg deg inn på KRY-appen og bestill en videokonsultasjon. En av våre leger vil ringe deg opp, og gi deg råd. Om det er behov for det, kan vi skrive ut resepter eller henvise deg videre til annet helsepersonell.