Last ned Last ned

Psoriasis

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsykdom som gir tykke skjelldannelser på huden. Huden får en sår overflate, og den kan forekomme overalt på kroppen. De vanligste stedene med utbrudd er armer og ben, spesielt knær og albuer, i hodebunnen, på hender og føtter samt armhulen. Sykdommen er arvelig, og det er 50-60 prosent sannsynlig at barna får den samme hudsykdommen dersom begge foreldrene har det. Psykisk stress, enkelte medisiner og infeksjoner kan forårsake at utbruddet oppstår. Hudsykdommen har flere typer, med forskjellige variasjoner. Du kan ha storflekket eller småflekket psoriasis og en type der negler kan bli ujevne og løsne i kantene. Sykdommen er vanlig i Norge og man regner at rundt 100-120 000 nordmenn har denne sykdommen i en eller annen form.

Hva kan jeg selv gjøre?

De aller fleste former for psoriasis kan behandles og bli borte i lengre eller kortere periode. Salver, sol og bad er eksempler på behandlingsformer som hjelper. En person med sykdommen kan være symptomfri, men vil ikke være helbredet. Har du fått et utbrudd, kan du ha god hjelp av lokalbehandling på kroppen med salver og kremer. Smør på salve eller krem daglig for å minimere utbruddene. Også lysbehandling kan forebygge sykdommen, og en del reiser på årlige sydenturer i regi av det offentlige. Soling og bading er ofte effektiv behandling. Bruk dusjolje ved dusjing og bading, unngå å røyke og moderer alkoholinntaket.

Er det noen forskjeller mellom voksne og barn?

Psoriasis inntreffer i alle aldre og gjennomsnittsalder ved første utbrudd er 28 år. Behandlingen er lik for alle, men husk at barnets hud er mer ømfintlig enn den voksnes hud, og derfor vil de trenge milde salver og kremer. Sykdommen er like vanlig hos begge kjønn og utslettene kan ligne på eksem. Som regel kan man ha lange perioder uten de helt store utslettene, og en er oftest bedre når det er mye sol og varme om sommeren. Noen kan få leddplager som følge av psoriasis.

Når kan KRY hjelpe deg?

Psoriasis kan behandles med legemidler. Er du usikker på hvilke legemidler du skal velge, kan du ta kontakt med legen her hos KRY. Ved hjelp av en videokonsultasjon gir vi deg veiledning dersom du eller barnet ditt er rammet. Legen hos KRY kan også skrive ut resepter eller henvise til annet helsepersonell, dersom du har behov for tettere oppfølging. KRY hjelper deg med å få svar på spørsmål som du ikke ønsker å sitte lenge og vente på legekontoret for å få svar på.