Atopisk eksem (atopisk dermatitt)

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Sigrid Vikjord

, Allmennlege i Kry

Medisinsk godkjent

Atopisk eksem, eller atopisk dermatitt, er en kronisk hudsykdom som forårsaker et tørt, rødt og kløende hudutslett. Disse kan forekomme på kinnene, hodebunnen samt armer og bein og i bleieområdet hos barn under ett år. Mange “vokser” fra seg atopisk eksem, men noen kan måtte leve med det hele livet. Hos voksne kan utslettet forekomme på hendene, halsen eller i ansiktet, samt også andre steder på kroppen.

Symptomer på atopisk eksem

Vanlige symptomer er at huden blir tørr og begynner å klø mye. Tørt, rødt, skjellete og nuppete utslett i bøyefurene, for eksempel ved albuene eller knærne, kan også forekomme. Hvis eksemet blir verre og du har klødd mye på det, kan huden bli grovere, noe som kan føre til sprekker og skorper. Det kan være veldig vanskelig å ikke klø. Men klør du slik at huden blir sår, kan det komme bakterier inn og du kan få en infeksjon. Da blir eksemet rødere og man kan se gule skorper. Ta i så fall kontakt med lege for å få riktig behandling.

Hvor på kroppen forekommer atopisk eksem?

Eksemet sitter gjerne litt ulike plasser på kroppen ut i fra hvilken alder man er.

Hos barn opp til 3 år sitter ofte eksemet:

  • I ansiktet

  • Langs armer og ben

  • På halsen og overkroppen

  • Ved bleien

Hos barn mellom 3 og 11 år sitter ofte eksemet:

  • I ansiktet, spesielt rundt munnen

  • I hudfolder

  • På baksiden og innsiden av lårene

  • På hender og føtter

  • På rumpen

Eksemet er litt tørrere enn hos yngre barn og klør ofte.

Barn fra 12 år og voksne har ofte eksem:

  • I ansiktet, spesielt rundt munnen, pannen og øynene.

  • I hudfolder

  • På halsen

  • På hendene og håndleddene

Atopisk eksem hos babyer

Atopisk eksem hos babyer forekommer som regel som små væskende blemmer på kinnene og i hodebunnen. I tillegg er det svært vanlig å få i bleieområdet.

Det er viktig å være oppmerksom på om babyen begynner å klø på spesifikke steder på huden eller om huden forandrer seg med irriterte nupper/blemmer. Dette kan da være en indikasjon på at babyen har fått atopisk eksem. Det er viktig å få i gang rask behandling, så ikke eksemet skal utvikle seg videre.

Atopisk eksem hos barn

Atopisk eksem hos barn viser seg gjerne som væskende, røde sår og kloremerker i ansiktet og hodet. Etterhvert som barnet blir eldre er det mer typisk at det atopiske eksemet utvikler seg i albuer, knehaser, rundt håndleddene og på beina. Det er også vanlige at det utvikler seg rundt munnen og på øreflippene.

Etterhvert som barnet blir eldre endrer gjerne det atopiske eksemen karakter. Jo eldre barnet blir, desto tørrere blir gjerne eksemet, noe som fører til mer kløe.

Atopisk eksem hos voksne

Atopisk eksem hos voksne er er oftere vanlig hos de som har hatt eksem i barneårene. Atopisk eksem hos voksne kan være svært hemmende og kan påvirke livskvalitet. Eksemet kan legge begrensninger på for eksempel valg av yrke og fritidsaktiviteter, ettersom miljøer hvor det er støv, tørr luft og kulde kan forverre eksemet kraftig. Arbeider man i slike miljøer kan dette føre til store utbrudd og behov for sykmeldinger. Miljøer som er stressende og fysisk krevende kan også være med på å påvirke sykdommen.

Atopisk eksem hos voksne kan også gi psykiske plager. Ved tørr hud og kløe kan det gå utover for eksempel sønvkvaliteten og selvbildet.

Har du atopisk eksem har du også en høyere sjanse for å utvikle andre atopiske sykdommer som astma.

Årsaker til atopisk eksem

Man har ikke funnet årsaken til atopisk eksem, men man vet at arv og miljø spiller inn. Det kan skyldes miljøet hjemme eller på jobben, eller at du har et arvelig anlegg for tørr hud og eksem.

Hudceller blir dannet og dør i hudlagene hele tiden, og den normale omsetningen for dette er fire uker. Hvis du har atopisk eksem, går denne prosessen raskere, noe som betyr at huden mister sin naturlige barriere. Dette gjør det vanskelig for huden å binde vann og den blir derfor tørr.

Atopisk eksem og kosthold

Det er mange faktorer som kan påvirke atopisk eksem. Dette kan være ting som stress, endring i temperatur, svette og bruk av ull mot huden. Kosthold kan også være med på å påvirke det atopiske eksemen. Matallergi forekommer hyppigere hos de med atopisk eksem. I tillegg kan enkelte matvarer være med på å trigge eksemet. Utløsningen av eksemet kan blant annet komme gjennom histaminfrigjørende matvarer og tilsetningsstoffer.

Histaminfrigjørende matvarer som tomat, sitrus, alkohol og krydder kan være med på å trigge eksemet og forverre kløen. Selv om du kan regaere på disse matvarene, er du ikke nødvendigvis allergisk.

Hvordan behandle atopisk eksem selv?

Det er mulig å motvirke tørr hud og forebygge eksem – men det er tidkrevende. Prøv disse tipsene i følgende rekkefølge:

  • Smør deg jevnlig med fuktighetskrem.

  • Bytt ut dusjsåpen med en vaskekrem for sensitiv hud.

  • Bruk en mild kortisonkrem fra apoteket, men husk at kortison ikke skal brukes på barn under to år uten leges anbefaling.

  • Unngå å bade og dusje for ofte.

Fordi vi ikke kan kontrollere kløen når vi sover, hjelper det å sove i pyjamas som dekker armer og ben, samt å bruke bomullshansker for å hindre at vi river i stykker huden.

Kremer mot atopisk eksem

Hyppig bruk av fuktighetskrem er viktig i all behandling av atopisk eksem.
Det er viktig å bruke fete kremer som har fuktighetsbevarende egenskaper.

Man bør smøre seg hyppig for å forebygge tørr hud og utbrudd, også i perioder hvor man ikke har eksem. Man bør smøre seg flere ganger daglig, og alltid etter dusj og bad.

Canoderm har forhåndsgodkjent refusjon, og kan fås på blå resept ved atopisk eksem.

Når bør du oppsøke legehjelp?

Hvis du vet at du eller barnet ditt har atopisk eksem, kan dette bli behandlet med fuktighetsgivende kremer og reseptfrie kremer med kortison. Hvis dette ikke hjelper og det er svært plagsomt, bør du oppsøke lege. I tilfeller der utslettet blir verre, væsker eller ser annerledes ut, bør du også henvende deg til en lege.

Behandling av atopisk eksem

Siden atopisk eksem gjør det vanskelig for huden å binde vann, er det hele tiden nødvendig å tilføre fuktighet til huden ved å smøre huden med fuktighetsgivende krem. Vanligvis må du gjøre dette flere ganger om dagen. Kortison er et antiinflammatorisk legemiddel som bidrar til å lindre kløen og dempe betennelsen. Når du bruker krem, blir utslettet ofte bedre. Men det er viktig at du fortsetter å smøre deg, selv om huden har fått tilbake sitt normale utseende.

Ofte forårsakes tilbakefall av eksem at man ikke har behandlet lenge nok med kortisonkrem. Det er vanlig å behandle i 3-6 uker etter at utslettet har forsvunnet. Kortison skal i utgangspunktet kun påføres en gang per dag, men ved manglende effekt kan man bruke det 2-3 ganger daglig.

Om du har fått en bakterieinfeksjon i eksemet bør du kontakte lege for å få rett behandling.

Slik kan Kry hjelpe med atopisk eksem

Hos Kry kan du få veiledning om atopisk eksem i en videosamtale med en av våre leger. Vi kan også, om nødvendig, skrive ut resept eller sende deg til en av våre klinikker for nærmere undersøkelse.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Sigrid Vikjord, Allmennlege i Kry

Vi har også informasjon om

EksemElveblestKløe i øretSkabbUtslettUtslett hos barnUtslett i ansiktetKeratosis pilaris (kyllinghud)VorterVannkopperPsoriasisRosaceaHodelusHudkreft