Last ned Last ned

Hudkløe

Generelt

Hudkløe er vanlig, og er oftest uttrykk for at huden er tørr eller irritert. Om vinteren er det vanlig at huden klør siden luften vanligvis er tørrere enn ellers. Kløe kan også oppstå ved allergi, ulike former for eksem, men også enkelte sykdommer i indre organer.

Symptomer

Hudkløe ledsages ofte av tørr hud. Noen ganger kan huden flasse og oppleves stram. Det kan oppleves som irriterende og forstyrrende, og vanligvis blir det verre jo mer man klør. Symptomene kan bli verre om natten, i varme, etter en dusj eller når man går på medisiner. Informer gjerne legen din om hva som gjør kløen verre, slik at man lettere kan finne årsaken til kløen.

Årsaker

Det er ulike grunner til at huden klør. Det mer vanlige er insektbitt fra for eksempel mygg, knott og lignende. Selv brennesle kan gi kløe. Noen ganger kan årsaken være en hudsykdom, som eksem eller psoriasis. Andre årsaker kan være allergier eller sykdommer i indre organer. Om vinteren blir luften tørr, både inne og ute, noe som gjør huden ekstra sensitiv. Det å vaske huden for ofte kan føre til at huden blir tørr, etter som man fjerner det naturlige fettet i huden.

Behandling

Forebyggende behandling er først å fremst å anbefale: Bruk gjerne en god fuktighetsgivende krem for å forhindre de vanligste problemene med kløe og tørr hud. Bruk dusjolje for å unngå å tørke ut det naturlige fettet fra huden. Når du tørker deg selv er det bedre å klappe håndkleet forsiktig mot huden fremfor å gni. Avslutt gjerne med en bodylotion, spesielt i de kalde månedene. Ved eksem brukes reseptfri hydrokortison-krem sammen med en fuktighetskrem som gjør at huden leges fortere. Behandling av eksem og annen hudkløe resulterer sjelden i arrdannelse i huden.

Hva vi hos KRY kan hjelpe deg med

Har du vært plaget med hudkløe i mer enn en uke kan det være aktuelt å oppsøke legehjelp. Får du røde og kløende flekker bør du kontakte en lege da det kan skyldes noe mer enn bare tørr hud.
Våre leger kan gi deg råd, resept eller henvisning – direkte på mobilen. Legetimen foregår via video.