Last ned Last ned

Hudkløe

Hudkløe er vanlig, og er ofte et tegn på at huden er tørr eller irritert. Om vinteren er det vanlig at huden klør siden luften gjerne er tørrere enn ellers. Kløe kan også oppstå ved allergi, ulike former for eksem, men også ved enkelte sykdommer i indre organer.

Hudkløe ledsages ofte av tørr hud. Noen ganger kan huden flasse og oppleves stram. Det kan være irriterende og vanligvis blir det bare verre desto mer man klør. Symptomene kan bli verre om natten, i varme, etter en dusj eller når man går på medisiner. Informer gjerne legen din om hva som gjør kløen verre, slik at man lettere kan finne årsaken til kløen.

Det kan være flere ulike årsaker til at huden klør. Blant vanlige årsaker er insektbitt fra for eksempel mygg, knott og insekter. Kontakt med brennesle og brennmanet kan også gi kløe. Noen ganger kan årsaken være en hudsykdom, som eksem eller psoriasis. Andre årsaker kan være allergier eller sykdommer i indre organer. Om vinteren blir luften tørr, både inne og ute, noe som gjør huden ekstra sensitiv. Det å vaske huden for ofte kan føre til at huden blir tørr, ettersom man fjerner det naturlige fettet i huden.

Forebyggende behandling er det viktigste og gjøres først og fremst ved å sørge for god fuktighet i huden. Bruk gjerne en god fuktighetskrem for å forhindre de vanligste problemene med kløe og tørr hud. Et annet råd er å bruke dusjolje for å unngå å tørke ut det naturlige fettet fra huden. Når du tørker deg er det best å klappe håndkleet forsiktig mot huden fremfor å gni. Avslutt gjerne med en fuktighetskrem, spesielt i de kaldeste månedene. Ved utslett kan du bruke kortisonkrem sammen med en fuktighetskrem, som gjør at huden leges fortere. Hydrokortison krem er reseptfri. Sterkere kortisonkremer- eller salver er reseptbelagt. Behandling av eksem og annen hudkløe resulterer sjelden i arrdannelse i huden.

Har du vært plaget med hudkløe i mer enn en uke kan det være aktuelt å oppsøke legehjelp. Får du røde og kløende flekker bør du kontakte en lege da det kan skyldes noe mer enn bare tørr hud.

Gjennom en videokonsultasjon med en av våre leger kan du få råd, resept eller henvisning ved hudkløe.

Sist oppdatert:
2. desember 2019
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef