KRY

Snakk med en lege på mobilen

Last ned Last ned

Eksem

Få hjälp redan idag

Eksem

Hva er eksem?

Eksem er en samlebetegnelse på forskjellige typer hudsykdommer. Blant de vanligste typene er kontakteksem, atopisk- og bleie-eksem. Sykdommen kan være både akutt eller kronisk, og de fleste opplever forbedring i sykdommen på sommeren og forverring om vinteren. Den kroniske formen kan typisk beskrives som et kløende utslett. Når man da klør mye på samme område, kan huden lett slå sprekker. Akutt eksem gir ofte kløende, rød hud, og noen ganger væskefylte blemmer. Kontakteksem er en type eksem som kan oppstå i forbindelse med direkte kontakt med stoffer man er overfølsom for. Atopisk eksem oppstår ofte i tidlige barneår, og har i mange tilfeller sammenheng med allergi. Mange vokser av seg atopisk eksem når de blir eldre.

Hva kan jeg selv gjøre?

God hygiene, systematisk behandling med kremer og salver, unngå tørr hud og å klø på de utsatte områdene. Å unngå kjente stoffer som kan utløse og forverre eksemet er også viktig. Sol og varme er også vist å ha en god effekt på en del milde og moderate typer eksem. Cortisonkremer - eller salver - av forskjellige styrker er den vanligste type behandling. De er trygge å bruke dersom man anvender riktig preparat i henhold til bruksanvisningen og legens anbefalinger. Det er også viktig at man er nøye med forebyggende tiltak der dette er mulig. Har du mer alvorlige former for eksem, bør du vurdere bruk av sterkere preparater og eventuelt få henvisning til hudlege.

Er det noen forskjeller mellom voksne og barn?

Man anslår at cirka 15% av barn rammes av eksem. Lidelsen kommer ofte når barnet er alt fra 3 til 6 måneder gamle, og den forsvinner hos 60% av de rammede innen de er fem år gamle. Noen får eksemet tilbake, enten i tenårene eller når de er voksne. Symptomene kan være forskjellig. Atopisk eksem oppstår hovedsakelig fra tidlig barnealder. Kontakteksem er sjeldent for småbarn, men kan være mer vanlig fra skolealder og senere. En annen, vanlig type eksem kan være seborreisk eksem, som kan oppstå både hos barn og voksne.

Når kan KRY hjelpe deg?

Med KRY kan du få en videosamtale med en av våre leger. Her får du råd dersom du eller barnet ditt er plaget av eksem. God rådgivning kan gjøre veien videre mye enklere, og ved behov kan vi skrive ut resepter eller henvise til annet helsepersonell. I mange tilfeller vil du kunne leve fint med hudsykdommen, med riktig behandling - Hos KRY kan du få hjelp til det.

Snakk med en lege på mobilen

Trenger du hjelp med eksem?

Last ned KRY for råd og mulig behandling for eksem. Legetimen er via videosamtale, rett på din mobil innen få minutter.

  • Få råd, e-resept, eller henvisning
  • Hent medisinen din på valgfritt apotek
  • Gratis for alle med If Vertikal Helseforsikring
  • Åpent til 22 alle dager