Last ned Last ned

Influensa

Hva er influensa

Årsaken til influensa skyldes et virus som setter seg i luftveiene og skiller seg fra andre virus som ofte gir mildere symptomer. Veldig mange tror at de rammes av influensa uten at de gjør det. Det er mye mer vanlig med forkjølelse, og “bare” fem til ti prosent av oss rammes i løpet av sesongen. Kjennetegnene er feber, hodepine, verk i ledd og muskler, tørrhoste og slapphet. Det er også vanlig med sår hals og rennende nese. Dette er en ufarlig tilstand for de fleste av oss, men for enkelte utsatte grupper vil influensaviruset kunne gi økt risiko for andre komplikasjoner. Dette gjelder blant annet eldre mennesker, gravide, personer med redusert immunforsvar, sykdommer i luftveiene eller med diabetes. Viruset har en evne til å endre seg noe fra sesong til sesong, og derfor vil du ikke alltid være beskyttet av antistoffene fra tidligere besøk av viruset. NB: Influensa er en virussykdom som ikke kan behandles med antibiotika. Det finnes andre medikamenter både på resept og for fritt salg i apotekene som lindrer symptomene

Hva kan jeg selv gjøre?

Ved utbrudd av influensa, er det viktig å forebygge videre spredning av sykdommen. Da er det først og fremst viktig med god hygiene. Vask alltid hendene dine og bruk antibac når det ikke er mulig å vaske hendene, for eksempel når du er på offentlige steder. Har du blitt smittet av influensaviruset, må du forsøke å unngå å smitte andre. Viruset smittes via dråper, og når vi nyser sender vi fra oss flere tusen dråper i over hundre km/t. Derfor er det viktig å nyse inn i albuen eller i et lommetørkle og lignende. Inkubasjonstiden, tiden det tar fra du blir smittet til symptomene viser seg, er på mellom 1 og 4 dager, så vær alltid spesielt nøye med håndhygiene i høysesongen fra desember til mars. Vaksinering er et godt tiltak.

Er det noen forskjeller mellom voksne og barn?

Som med alle sykdomsprosesser, så vil også influensa kunne oppføre seg litt ulikt i ulike aldersgrupper. Hos eldre kan sykdommen ofte være asymptomatisk, eller symptomene viser seg ved generelle kjennetegn som forvirring. Barn tåler sykdom på en helt annen måte enn både voksne og eldre, og derfor kan barn ha feber uten at det påvirker allmenntilstanden nevneverdig. Barn kan gjerne bli plaget med både oppkast, vondt i magen og redusert appetitt etter noen dager med influensasykdom. Hos voksne er det mest vanlig å få en løsere form for hosting med mer slim etter hvert, og feber kan også føre til nedsatt allmenntilstand. Uansett hvem som rammes, så vil de oppleve influensasykdommen som mye mer plagsom enn den vanlige forkjølelsen.

Når kan KRY hjelpe deg?

Mistenker du at du eller en i familien har fått influensa? Da kan du ta kontakt med oss her på KRY, så kan vi gi deg gode råd for behandling av sykdommen. Snakk med en av våre leger via en videosamtale. Du kan blant annet få råd for om du bør oppsøke en lege eller ikke. Legene hos oss på KRY er alle sammen erfarne leger som jobber på fastlegekontorer, legevakt og sykehus. Ved behov kan de skrive ut resepter og henvise til annet helsepersonell.