Kry-logo
Last ned
Influensavaksine

Influensavaksine

Influensa er en smittsom luftveisinfeksjon som gir kraftigere symptomer og sykdomsforløp enn vanlige forkjølelsesvirus. De fleste tåler godt å få influensa, og blir friske uten alvorlige komplikasjoner. For noen kan imidlertid influensa gi alvorlige komplikasjoner og personer i risikogrupper bør derfor ta influensavaksine årlig.

Hva er en influensavaksine?

Vaksiner beskytter mot smittsomme sykdommer og har til hensikt å aktivere immunapparatet uten at vi blir syke. Dette gjør at farlige, smittsomme sykdommer forebygges på en enkel og effektiv måte. En influensavaksine har til hensikt å beskytte mot flere ulike influensavirus.

Influensaviruset endrer seg hele tiden og det kommer derfor en ny influensavaksine hver høst som er tilpasset disse endringene. Dette gjør at det kan være nødvendig å ta ny vaksine årlig, og det er spesielt anbefalt for personer i risikogruppene (se avsnitt under). Det tar omlag 2 uker fra vaksinen settes til du kan forvente effekt.

Hvor godt vaksinen beskytter varierer litt fra år til år. Gjennomsnittlig effekt i å beskytte fra å bli syk er 60%. Selv om du allikevel skulle oppleve å bli syk av influensa, vil en ofte få et mildere og kortere sykdomsforløp dersom en har vaksinert seg.

Hvem bør ta influensavaksine?

Det er anbefalt at personer i risikogruppene tar influensavaksinen hvert år.

Folkehelseinstituttet har definert følgende grupper som risikogrupper:

 1. Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud.
 2. Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
 3. Alle fra fylte 65 år
 4. Barn og voksne med:
 • diabetes type 1 og 2
 • kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt
 • kronisk nevrologisk sykdom eller skade
 • nedsatt immunforsvar
 • svært alvorlig fedme (KMI over 40)
 • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

Personer i disse risikogruppene bør ta vaksinen i god tid før influensasesongen. Du kan ta vaksinen uavhengig av om du er i en av risikogruppene eller ikke. Blant annet anbefales influensavaksinen til helsepersonell, hustandskontakter til personer med svekket immunforsvar og svinerøktere med regelmessig kontakt med levende griser.

Du kan lese mer om risikogrupper på FHI sine sider.

Hva Kry kan hjelpe deg med

OBS! Viktig informasjon om influensavaksinering 2020 Det er viktig å sikre at det er nok vaksiner til de som trenger det mest på grunn av økt risiko for alvorlig sykdomsforløp ved influensa. Derfor kan apotekene foreløpig kun skrive resept på influensavaksine til de som er i risikogrupper. Selv om leger ikke har den samme restriksjonen som apotekene, ønsker myndighetene at man støtter opp om strategien. Derfor vil Kry-legene i mange tilfeller vurdere hvor medisinsk nødvendig det er for en person som ikke er i risikogrupper å få resept på influensavaksien nå.

Du kan derfor få resept på influensavaksine hos Kry dersom det anses nødvendig av våre leger. Du kan hente ut resepten og få den satt hos alle vaksineapotekene til Apotek 1. Slik gjør du:

 1. Logg inn i appen med BankID
 2. Bestill time - velg “andre spørsmål” som kontaktårsak
 3. Oppgi at du ønsker influensavaksine i tekstfeltet
 4. Legen skriver en e-resept til deg dersom det anses nødvendig. Du kan hente den ut og få den satt hos utvalgte Apotek 1. Oversikt over hvilke apotek som setter vaksine finner du her.

Vær oppmerksom på at Apotek 1 ikke setter vaksine på barn under 12 år.

Godkjent av:

Thorleif Jansen

Medisinsk sjef i Kry og spesialist i allmennmedisin

Last updated:

Vi har også informasjon om

Vaksiner