alert icon
På grunn av vedlikehold hos BankID er våre tjenester midlertidig ustabile.
Kry-logo
Last ned
Home
Utslett hos barn

Utslett hos barn

Barn kan få utslett, rødhet, røde flekker og blemmer på kroppen av mange årsaker. Det kan for eksempel skyldes allergi, eksem, sopp, virus eller bakterier. Mange utslett forsvinner av seg selv eller kan behandles hjemme, men noen ganger er det nødvendig med medisiner for å lindre ubehaget. Her har vi samlet noen vanlige forklaringer på utslett hos barn, sammen med en bildeguide av ulike typer utslett.

Generelt om utslett hos barn

Utslett er ofte et av flere symptomer på ulike barnesykdommer. Kjente infeksjoner som vannkopper, tredagersfeber og hånd-, fot- og munnsykdom er alle preget av forskjellige utslett hos barn. Dette gjelder også bakterielle infeksjoner som kopper og skarlagensfeber. Soppinfeksjoner og skabb er andre vanlige forklaringer på hudutslett hos barn.

Hudutslett forårsaket av insektbitt eller allergi blusser vanligvis raskt opp. Elveblest, feber og hudreaksjoner på grunn av medisiner kan også komme plutselig i form av røde prikker, flekker eller klumper hos barn. Langvarige hudproblemer skyldes ofte tørr hud eller eksem.

Spedbarn får lett midlertidige små, røde prikker og andre utslett på kroppen. Utslett hos en baby kan for eksempel være reaksjoner på mat og drikke. Røde kinn kan skyldes eksem eller virusinfeksjoner.

Noen ganger kan fødselsmerker forveksles med utslett hvis de oppstår i løpet av de første ukene eller årene av livet. «Storkebitt» gir for eksempel røde merker eller flekker på huden og en såkalt mongolsk flekk kan ligne et blåmerke.

Virusinfeksjoner som kan føre til utslett hos barn

Virusutslett kan være et av flere symptomer forbundet med ulike barnesykdommer. Men virus kan også forårsake lokale hudreaksjoner som ikke påvirker babyens allmenntilstand. Her ser vi på noen eksempler på vanlige virusinfeksjoner som kan forårsake utslett i ansiktet eller på kroppen til barn.

Røde hunder og meslinger er nå uvanlige barnesykdommer i Norge fordi de er en del av det generelle vaksinasjonsprogrammet, men vi inkluderer fortsatt informasjon om det her.

Vannkopper

Vannkopper er en svært smittsom virussykdom preget av røde, kløende utslett med væske i midten. Utslettet vises vanligvis først på brystet eller magen og kan spre seg gjennom hele kroppen. Som regel er det først som små, røde prikker og utvikler seg deretter til væskefylte, kløende blemmer. Væsken tykner til der den tørker og får en gulbrun skorpe. Andre vanlige symptomer er feber, hodepine og tretthet. Sykdommen leges vanligvis av seg selv etter et par uker. Barn som får vannkopper i slutten av tenårene kan imidlertid trenge antivirale legemidler - de kan redusere risikoen for komplikasjoner. Kyllingkopper Bilde av vannkopper. ©DermNet New Zealand

Røde hunder (Rubella)

Røde hunder (rubella) er en smittsom virussykdom som vanligvis forårsaker blårøde eller brune utslett i ansikt, armer og ben. Andre vanlige symptomer er feber, rennende nese, leddsmerter og hovne lymfeknuter. Rubella er en del av det generelle vaksinasjonsprogrammet for barn og er derfor en uvanlig sykdom i Norge. Hvis barnet ditt fortsatt er berørt, bør du kontakte lege. Røde hunder (Rubella) Bilde av røde hunder (Rubella). ©DermNet New Zealand

Meslinger

Meslinger er en svært smittsom virussykdom med lysrøde utslett som først vises i ansiktet og deretter sprer seg gjennom hele kroppen. Utslettet blir mørkere med tiden og kan flyte sammen. Andre vanlige symptomer er høy feber, som kan komme og gå, tørr hoste og følsomme øyne. Meslinger er også en del av det generelle vaksinasjonsprogrammet for barn i Norge og er derfor en uvanlig sykdom her. Hvis barnet ditt fortsatt er berørt, bør du kontakte helsevesenet direkte. Sykdommen kan være alvorlig og noen ganger livstruende. Meslinger Bilde av meslinger. ©DermNet New Zealand

Tredagersfeber

Tredagersfeber er en virussykdom som vanligvis forårsaker små, lysrøde utslett på magen og ryggen, noen ganger over hele kroppen. De dukker opp etter omtrent tre dager med høy feber. Tredagersfeber rammer vanligvis barn mellom seks måneder og to år. Utslettet klør vanligvis ikke, og babyens utslett forsvinner ofte etter et par dager når feberen har gitt seg. Tredagersfeber Bilde av tredagersfeber. ©DermNet New Zealand

Hånd-, fot- og munnsykdom

Hånd-, fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon som forårsaker utslett og blemmer, hovedsakelig i og rundt munnen på barn, men kan også forekomme på hendene, i håndflatene, på føttene eller rumpa. Utslettet kan klø. Andre vanlige symptomer er dårlig matlyst, feber, vondt i halsen og tretthet. hånd-, fot- og munnsykdom oppstår oftest på sensommeren og høsten. Det forsvinner vanligvis etter en uke. Hånd-, fot- og munnsykdom Bilde av hånd-, fot- og munnsykdom. ©DermNet New Zealand

Pityriasis rosea

Pityriasis rosea begynner vanligvis med et ovalt, rosa utslett på overkroppen, overarmene eller lårene. Deretter kommer mange, litt mindre utslett på den samme delen av kroppen. Utslettet flasser vanligvis og kan også klø. Sykdommen er mest sannsynlig forårsaket av et virus. Det er ikke smittsomt, og barnet kan bare få det en gang, ofte etter en luftveisinfeksjon. Pityriasis rosea helbreder seg stort sett selv innen seks uker. Pityriasis Rosea Bilde av pityriasis rosea. ©DermNet New Zealand

Covid-19

Utslett kan være ett av flere symptomer på covid-19 forårsaket av koronaviruset. I skrivende stund er det informasjon om at det kan være hudfargede blemmer eller lilla utslett som for eksempel kan være på hender eller føtter. Feber og hoste er mer vanlige symptomer enn utslett knyttet til korona, men sykdommen har et sammensatt symptombilde som inkluderer mange ulike plager. Barn har ofte milde forkjølelsessymptomer, men kan også føle seg uvel, ha diaré eller vondt i kroppen.

Kontakt alltid helsevesenet for utslett som du tror kan være knyttet til korona, spesielt hos barn, da de ofte har mindre uttalte sykdomssymptomer enn voksne. Covid-19 er en svært smittsom virussykdom.

Bakterielle infeksjoner som kan føre til utslett hos barn

Utslett kan være et av flere symptomer på sykdommer forårsaket av bakterier. Hos barn er skarlagensfeber et relativt vanlig eksempel. Bakterier kan også føre til hudreaksjoner uten å skape en generell sykdomsfølelse.

Skarlagensfeber

Skarlagensfeber er en smittsom bakteriell sykdom. Det gir ikke alltid klare symptomer, men viser seg ofte i form av utslett på kroppen. Det starter vanligvis med vondt i halsen og en rød, flekkete såkalt «jordbærtunge». Etter noen timer eller dager dukker det opp små, røde klumper som ofte sitter i armhulene eller ved lysken. Utslettet kan spre seg og deretter kan klumpete hud dekke store deler av kroppen. Skarlagensfeber er forårsaket av en type streptokokker som sprer seg ved dråpeinfeksjon, for eksempel gjennom hoste, nysing og gjenstander. Sykdommen behandles med antibiotika. Skarlagensfeber

Soppinfeksjoner som kan føre til utslett hos barn

Sopp finnes naturlig i tarmene, talgkjertlene i huden, munnen og magen. Noen ganger kan soppen formere seg og gi problemer, for eksempel hvis den normale bakteriefloraen endres eller hvis immunforsvaret svekkes i forbindelse med antibiotikabehandling. Andre sopp, som ikke er naturlig tilstedet i kroppen fra begynnelsen, kan for eksempel spres fra dyr.

Små barn får oftere soppinfeksjoner enn eldre barn og voksne.

Candidiasis

Candidiasis en ufarlig soppinfeksjon i munnen som er mest vanlig hos barn under ett år. Soppen gir vanligvis en hvit film eller hvite flekker på tungen eller i munnhulen. Hvis soppen sprer seg til tarmene, kan det noen ganger forårsake rødhet og irritasjon på rumpen. Candidiasis går ofte over av seg selv, men det er viktig å rense smokker og andre ting som barna har i munnen - de skal helst kokes daglig for å redusere faren for smittespredning. Ved amming kan soppen spre seg fra babyens munn til brystvortene. Da er det viktig å holde brystene tørre og rene. kry.no > Bilder > Candidiasis Bilde av Canidiasis ©DermNet New Zealand

Ringorm

Ringorm er en ufarlig soppinfeksjon preget av ringformede, kløende utslett. Barn blir oftest smittet av dyr som katter, hunder, marsvin og kaniner. Infeksjonen overføres sjelden mellom mennesker, men den kan forekomme i kontaktsport som bryting. Ringorm kan ofte behandles med reseptfri, soppdrepende salve er tilgjengelig på apotek. Navnet ringorm kommer fra de røde, ringformede hudutslettene. kry.no > Bilder > Ringorm Bilde av ringorm. ©DermNet New Zealand

Allergier som kan føre til utslett hos barn

Allergi skyldes overfølsomhet overfor ett eller flere stoffer. Allergiene som forårsaker utslett og kløe er vanligvis matallergi eller kontaktallergi. Allergier og eksem har ofte en forbindelse til hverandre - forskjellige allergener kan for eksempel føre til eller forverre eksem.

Det finnes medisiner som kan lindre ubehaget, men det handler hovedsakelig om å unngå allergener. Ved alvorlig matallergi eller latexallergi kan barnet trenge behandling raskt.

Matallergi

Matallergi er mest vanlig hos barn under tre år. Dette er vanligvis en allergi mot kumelkprotein og egg, som i mange tilfeller barnet vokser av seg før skolealder. Andre allergier som kan komme tidlig og forbli gjennom hele livet er for eksempel fiskallergi og peanøttallergi. Ved matallergi kan utslett være et av flere symptomer - hevelse i lepper og hals eller kvalme, magesmerter og diaré er andre vanlige plager. Små barn kan også miste appetitten og gå ned i vekt.

Kontaktallergi

Kontaktallergi betyr at huden reagerer med utslett og kløe hvis den kommer i kontakt med for eksempel nikkel, krom, latex, parfyme eller kjemikalier. Risikoen for å utvikle det øker dersom man har eksem, noe som allerede betyr at hudens beskyttende barriere svekkes.

I alvorlige tilfeller kan matallergi eller latexallergi føre til anafylaktisk sjokk. Da kommer symptomene raskt. Det begynner vanligvis med kløe i håndflatene, fotsålene eller ansiktet som snart etterfølges av hjertebank, pustevansker, magesmerter, blodtrykksfall og nedsatt blodsirkulasjon. Anafylaktisk sjokk er en livstruende tilstand som krever umiddelbar behandling - ring 112 og vent på ambulanse.

Elveblest

Elveblest er hevede, hudfargede eller lysrøde hudutslett som klør. De kommer vanligvis plutselig - enten som et enkelt utslett eller på større hudområder.

Elveblest kan ha mange forskjellige forklaringer som enten er allergiske eller ikke-allergiske. Hos barn skyldes elveblest ofte virusinfeksjoner - utslett er spesielt vanlige i forbindelse med forkjølelse, men kan også forekomme i for eksempel koronavirus som forårsaker covid-19.

Utslettet kan også være en reaksjon på matvarer som egg, melkeprotein, fisk og nøtter. Huden kan også reagere på for eksempel medisiner, stress, varme eller kulde. Utslettet forsvinner vanligvis av seg selv, men ved langvarige problemer kan barnet noen ganger trenge medisiner. Elveblest Bilde av elveblest. ©DermNet New Zealand

Dyr- og insektbitt som kan føre til utslett hos barn

Mygg, veps og andre smådyr kan bite, stikke eller brenne og forårsake midlertidige utslett på kroppen. For det meste er dette sporadiske hudreaksjoner som er preget av forbigående rødhet, hevelse og kløe. Parasitter som skabb kan forårsake flere langsiktige problemer i større deler av kroppen.

Ved overfølsomhet for for eksempel vepsestikk, kan barnet trenge omsorg raskt.

Skabb

Skabb er en liten parasitt som kryper inn i huden og forårsaker kløe. Det er også vanlig å få små røde klumper, blemmer eller eksemlignende utslett på huden. Store mengder skabb kan også forårsake skorper. Skabb kan sitte hvor som helst på kroppen, men legger seg ofte på håndleddet eller mellom fingre og tær. Barn som får skabb blir vanligvis smittet gjennom nær kroppskontakt. Skabb kan behandles med reseptfrie medisiner, men for å bli kvitt dyrene krever det også grundig rengjøring av blant annet klær og tekstiler. Skabb Bilde av skabb i hånd. ©DermNet New Zealand

Flått

Flåttbitt i huden kan forårsake hevelse, rødhet og kløe. De fleste flåttbitt er ufarlige, men opptil én av tre flått bærer Borrelia - sykdomsbakterien, som noen ganger overføres til mennesker. Borreliose kan forårsake symptomer kort tid etter bitt, men det kan også ta flere uker. Den vanligste hudreaksjonen ved borreliose er en lys rød ring rundt bittet som sakte blir større. Andre symptomer inkluderer hodepine, feber og leddsmerter. Borreliose hos barn kan noen ganger også forårsake en blåaktig rød hevelse eller klump som kan sitte på for eksempel øreflippen eller brystvorten. Lyme-sykdom behandles med antibiotika. Borrelia Bilde av borrelia. ©DermNet New Zealand

Vepps, mygg og andre innsekter

Insektbitt fra for eksempel mygg, biller, bier, veps og humler kan forårsake hevelse, rødhet og kløe. Noen insektbitt kan skade og forårsake større hevelse, men hudreaksjonene er vanligvis ikke farlige og forsvinner som regel innen få dager. Du kan lindre problemene med reseptfrie medisiner som er tilgjengelig på apotek, for eksempel sprit, kjølebalsam eller antihistamin.

Allergi mot vepsestikk er for eksempel uvanlig, men i alvorlige tilfeller kan overfølsomhet føre til anafylaktisk sjokk. Da kommer symptomene raskt. Det begynner vanligvis med kløe i håndflatene, fotsålene eller ansiktet som snart etterfølges av hjertebank, pustevansker, magesmerter, blodtrykksfall og nedsatt blodsirkulasjon. Anafylaktisk sjokk er en livstruende tilstand som krever umiddelbar behandling - ring 112 og vent på ambulanse.

Vorter og mollusker

Vorter og mollusker er ufarlige hudreaksjoner som vanligvis er lette å kjenne igjen. De er forårsaket av virus og manifesterer seg i form av typiske forhøyninger i huden som kan vedvare i flere måneder, noen ganger lenger.

Vorter

Vorter er vanligvis runde, utstående utslett som kan være såre og klø. De har vanligvis en hard kant og er mykere i midten, noen ganger med små svarte prikker. Vorter er vanligst på hender og føtter, men kan også forekomme på andre deler av kroppen. Vorter er forårsaket av virus og spres ofte gjennom direkte kontakt eller indirekte via for eksempel gulv i svømmebassenger og garderober. De forsvinner vanligvis av seg selv, men kan ta lang tid. Du kan også behandle med reseptfrie medisiner. Vorter Bilde av vorter. ©DermNet New Zealand

Mollusker

Mollusker er små hudfargede eller lysrøde, hevede knuter. Barn får ofte mollusker i ansikt, armer, mage eller nakke. Molluskene er omtrent 2–5 millimeter store og kan ha en liten nedsynkning sentralt. Mollusker er forårsaket av virus som vanligvis spres via direkte kontakt. De forsvinner vanligvis av seg selv etter seks til tolv måneder, men kan også være tilstedet lenger. Mollusker Bilde av mollusker. ©DermNet New Zealand

Når bør du søke legehjelp for barnet ditt?

Kontakt omsorgspersonell hvis du er usikker på hva som forårsaket utslettet eller er bekymret for barnets allmenntilstand.

Søk behandling for hudreaksjoner og infeksjoner som ikke forsvinner eller lindres av reseptfri behandling. Søk alltid hjelp ved tegn på meslinger eller røde hunder - sykdommene er svært smittsomme, og du er også forpliktet til å kontakte helsevesenet.

Søk nødhjelp hvis barnet har utslett og er alvorlig rammet eller har høy feber.

Ring 113 eller kontakt legevakten for akutt allergisk reaksjon som kan være et tegn på anafylaktisk sjokk - det er en potensielt livstruende tilstand.

Søk lege umiddelbart hvis du tror barnet har:

  • Hjertebank og trykk over brystet
  • Pustevansker
  • Magesmerter
  • Besvimt med blodtrykksfall
  • Kalde hender og føtter på grunn av nedsatt blodsirkulasjon

Hvis det er mistanke om smittsom sykdom, er det viktig å unngå smittespredning - kontakt alltid helsevesenet før du foretar et fysisk besøk eller venter på personalet ved inngangen.

Slik kan Kry hjelpe barnet ditt

Du kan kontakte oss på Kry for å få hjelp med forskjellige typer utslett. En sykepleier eller lege gjør en individuell vurdering ut fra barnets symptomer og det som kommer fram under møtet. Barnet kan deretter foreskrives behandling eller henvises eller henvises for videre behandling.

Fordi utslett kan skyldes mange forskjellige ting, kan det noen ganger være nødvendig med en fysisk undersøkelse for å stille riktig diagnose.

For å kunne bestille et barnemøte må du være verge for barnet.

Godkjent av:
Lege

Pia Ødegaard

Allmennlege i Kry

Sist oppdatert: